Кметът Николов кани в Бургас еврокомисаря по земеделие и румънския министър на туризма

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:25 / 26.04.2010
656
Кметът на община Бургас Димитър Николов посрещна в кабинета си посланика на Румъния у нас Негово Превъзходителсто Антон Пъкурецу. Дипломатът за първи път е на посещение в този регион на България. При срещата му с кмета Николов го придружаваше Корнел Вишою от Посолството на Румъния и Евгения Попеску - почетен консул на Румъния в Бургас.

Антон Пъкурецу подсказа, че румънският министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря проявява интерес към Бургас и Южното ни Черноморие. Кметът Николов отговори на това с покана за посещение, която ще бъде изпратена официално както към нея, така и към румънеца Дачиан Чолош, който е новият еврокомисар с ресор земеделие и развитие на селските райони. Той ще потърси тяхното съдействие за изпълнението на регионални проекти в областта на туризма и земеделието.

Димитър Николов и посланик Пъкурецу обсъдиха още перспективите пред сдружението „Черноморски еврорегион", където членуват румънски и български градове, сред които и Бургас. Те се обединиха около мнението, че трябва да се търси помощта на евродепутатите от двете страни, които заедно да настояват за по-голям бюджет на организацията. С тези средства черноморските градове могат да извършат значителни подобрения в инфраструктурата си, да реализират общи екологични и други проекти.

Посланик Пъкурецу припомни статистиката за миналата година, според която 500 000 румънци са почивали в България, а още толкова са минали транзит през страната, за да стигнат до Гърция и Турция. Кметът Николов изрази надеждите си този интерес да се запази и броят на туристите от северната ни съседка, посещаващи Бургас и Южното ни Черноморие, да се увеличи. Той сподели с госта си идеята за издаване на брошура, които да съдържа и информация на румънски език. Тя може да бъде от полза на румънските туристи, пътуващи през България към други дестинации. Предвижда се в нея да има полезна информация за места, където можеш да се подслониш и нахраниш, удобни паркинги и маршрути, важни телефонни номера - 112, медицинска и пътна помощ. Подобна брошура може да се раздава и на граничните пунктове, освен на другите подходящи места.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).