Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът Николов: Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри идеята сиропиталището да стане училище
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 25.07.2013Коментари (1)888
©
В Бургас се завъртя дискусия относно наследството на големия благодетел Александър Георгиев - Коджакафалията, дарил преди век на града си имущество на стойност стотици милиони днешни левове.

Един от най-обсъжданите въпроси е следният: "Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда?".

Ето какво мнение изрази кметът Димитър Николов:

"Много е хубаво, че 100 години след кончината на този велик човек говорим за него и се интересуваме от завещанието му - морално и физическо. Така напълно заслужено той продължава да живее в паметта на бургазлии. Но е факт, че историческата истина доста се е преплела с местния фолклор. Направихме си труда да погледнем в оригиналното завещание на Коджакафалията и там не открихме конкретна информация за това, че изрично желае масивната сграда в центъра на Бургас да се използва само и единствено за сиропиталище. Нещо повече - в документа въобще не се говори за "сиропиталище", там се споменава само за "старопиталище". Строителството на самата сграда е започнало през 1911 година върху имот на Коджакафалията, но тя е завършена през 1915-та, две години след смъртта му, като за това са помогнали и други родолюбиви бургазлии.

Ако някой има повече информация от тази, която открихме при бързата проверка, нека я предостави. Отново казвам, че е хубаво при всеки повод да говорим за Коджакафалията, защото е човек за пример.

Твърди се, че приживе благодетелят е изявил желание голяма част от наследството му да остане "за бургаските деца". Вярвам, че е било така, защото именно по този начин постъпват филантропите от неговия ранг - първата им мисъл винаги е за най-уязвимите членове на обществото, за децата и възрастните хора.

Днес моето предложение е в сградата на сиропиталището на първо време да настаним вечерната гимназия, а в близка перспектива тя да се свърже с топла връзка с близката сграда на Математическата и Френската гимназия. Така ще можем да увеличим броя на паралелките, тъй като и без друго това са две от най-желаните средни училища не само в града, но и в областта. Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри тази идея и съм я предложил, изцяло воден от желанието да спазим неговата воля.

През последните години на групи от по 7-8 деца извеждаме от сиропиталището неговите последни обитатели и ги настаняваме в малки жилища, където са под 24-часова грижа и наблюдение. Видя се, че старият модел, когато се отглеждаха по 100 наведнъж на казармен принцип, не работи. Нека днес дадем шанс за по-добро бъдеще и на сираците, и на две перспективни бургаски училища. Отворени сме към всички предложения на бургазлии за бъдещето на сградата, но на този етап да стане училище ми се струва най-логично и близко до идеите на Коджакафалията".

Кметът Димитър Николов изказва благодарност за оказаното съдействие на Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов", и на покойната вече Цоня Дражева - директор на Регионален музей - Бургас.

В регионалната библиотека има доста материали за Коджакафалията, с които всеки бургазлия може да се запознае лично.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на кмета. Разумно решение. Което е в ползу роду все е добро.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: