Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Каним Джони Деп на следващия Spirit
Автор: Екип Burgas24.bg 11:56 / 01.09.2010Коментари (0)1091
© Burgas24.bg
Димитър Николов е 60-ият кмет на община Бургас. През 2007 г. бе издигнат от ГЕРБ и подкрепен от десните сили. Роден е на 18 май 1967 г. Владее английски и руски. Завършил е Икономическия университет в Москва, притежава сертификат по мениджмънт от НБУ. Бил е изпълнителен директор на "Победа" АД от 1998 до 2006 г..

Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Женен, с 3 деца.

- Г-н Николов, след третото издание на Spirit of Burgas смятате ли, че това е събитието, което прави града значим на туристическата карта?

- Категорично. Бургас стана много по-известен, атрактивен. Тук се роди нов туристически бизнес.

- Тази година основната сцена бе внушителна. В сравнение с нея на първото издание беше като самодеен спектакъл.

- На първия Spirit имаше много повече скъсани нерви, защото се учехме в крачка. Съвсем емоционално една вечер решихме, че ще правим такъв фестивал. Нищо не знаехме, нищо не разбирахме и потърсихме съмишленици. Така попаднахме на Иван Вълков, който е промоутър, на Крис Макгилис (продукционния мениджър, отговаря за цялостната концепция на феста - б.а.), на Ричард Абел (сайт план мениджър, отговорник за обектите във фестивалното градче- б.а.). Оказа се, че и те са имали такава идея и са търсили български град, където да направят музикален фест.

Spirit го измисли Крис. Много искаха името да е от една дума, за да бъде лесно за маркетиране. Аз се заинатих в заглавието да има и Бургас. И така се получи Spirit of Burgas. Това име ни отвори прозореца към света. Не знам по каква друга класация можем да влезем в 100-те града на света. А вече сме сред 100-те града, които провеждат музикални фестивали.

Spirit ще го има поне докато аз съм кмет.

Надявам се следващият кмет да оцени достойнствата му. Така, както аз запазих всички неща, които имаха биография. Въпреки кризата и трудностите.

- Ами ако Централният плаж се даде на концесия?

- Не виждам сериозен проблем. Концесионерът ще гледа финансово на този въпрос. Ще се водят разговори. Имаме вариант и за смяна на мястото. Но за нас Централният плаж е успешен избор.

- Какви са аргументите ви срещу мненията, че фестът носи за Бургас жълти стотинки, много шум и мръсотия?

- Нека направят анкета с таксиметровите шофьори, с хотелиерите, със собствениците на магазини и заведения. Да ги попитат как са се чувствали в дните на фестивала. През последните 3 г. изразът "Търси се квартира в Бургас" стана актуален, а преди това беше забравен.

- Съжалявате ли за сценария с мнимия Джони Деп?

- Не, гледам с ирония на това.

Признавам си, хванах се. Но, от друга страна, нека видим фона, на който това се случи - пик на лятото, Spirit, "Продиджи", Летисия Каста. Няма как хората да не се вържат. Ако Бургас е един сив град, в който нищо не се случва, няма емоция, няма вълнуващи визити, тогава дори организаторите на сценария нямаше да се сетят да го направят тук.

Така че благодаря за безплатната реклама за Бургас.

- Значи не ви изглежда толкова невероятно звезда от класата на Деп да стъпи в Бургас?

- Защо да е невероятно, все пак тук е Летисия Каста. Пък и случилото се ни амбицира. Моят екип ще подготви официално запитване до пиарите на Деп. Ще го поканим за следващия Spirit заедно с бандата му. Нали е свързан с музиката?

Дано да се съгласи, пък може да го запознаем и с двойника му.

- Деп не беше тук, но присъствието на министър Дянков бе съвсем реално - посрещнахте ли го с писия вместо с калкан, както се бяхте заканили заради орязания бюджет?

- Най-лесно е да се оплакваме. Но това няма да реши въпроса. Кризата за нас е и възможност. Започна да се изгражда останалата част от магистрала "Тракия", процедурата за най-тежкия ни пътен възел Бургас-Созопол-Средец. Екипът ни спечели сериозни eвропейски проекти.

- Всъщност какво няма да се случи заради това орязване на бюджета?

- Средствата, които не бяха налети от републиканския бюджет, се компенсираха през сложната матрица на местния. Отрязаха се два големи капиталови обекта - преасфалтиране и реконструкция на бул. "Мария Луиза" и на ул. "Струга". Но те автоматично ще бъдат предвидени в бюджет 2011 г. Затова смятам, че Бургас не е сериозно ощетен.

- Какъв е начинът общините да се справят в условията на криза, без това да се усети болезнено?

- Завиждам на кметовете, които са работили в условията на икономически растеж и приходите им са се увеличавали не с години, а с месеци.

Иначе кризата ни направи по-смели. Предприехме действия, които в други условия не бихме ги започнали. Рязко започнахме да действаме за изграждане на нова индустриална зона, да инвестираме много средства в инфраструктурата. Никога не са се ремонтирали толкова училища. Да не говорим, че изграждаме много нови детски градини.

След около месец ще започнем процедурата по доставка на 67 чисто нови автобуса.

Стартирането на този проект през 2011-2012 г. реално ще се почувства от хората. Останалите са за изграждането на пречиствателната станция, реконструкция и рехабилитация на канализационната и водопреносната мрежа.

Центърът на Бургас догодина ще изглежда по съвършено различен начин. След броени дни започва реконструкция на централната пешеходна зона. Бургас има крещяща нужда от нови места за паркиране.

- От друга страна обаче, и бургазлии, и курортисти недоволстват, че градът е разкопан насред лято.

- Напатихме се от тежката зима, която наруши ремонтните ни графици. За да не се окажем в същата позиция, искаме да откраднем от топлите слънчеви дни. Тогава се работи по-качествено, а и денят е по-дълъг. Ще помоля за разбиране съгражданите.

- Бургас поне засега се оказва извън сериозно засегнатите крайморски общини, за които спирането на тока се превърна във всекидневен проблем.

- Напротив. Не се получи срив в самия град, но кварталите и селата наоколо имаха доста проблеми. Бяха пренасочени мощности, за да се спасят курортите и големият град. Това създаде един вид дискриминация.

Не бива да делим хората на туристи и местни, защото всички имат нужда от електричество. Човек се връща уморен от работа и намира къщата си без ток. Как да му се обясни, че това е, за да се спаси туризмът в Слънчев бряг.

- Какъв е ходът на местната власт?

- Разбрах от НЕК, че средствата за реконструкция на подстанциите са осигурени, както и средствата за изграждане на нов далекопровод от Слънчев бряг до Бургас. Става въпрос за алтернативно съоръжение, което при срив ще ни спаси. Ние ще съдействаме на НЕК да се приключат процедурите по подробните устройствени планове и отчуждаването на местата за изграждане на тези далекопроводи.

За да не се мотаем с години, а да го направим за няколко месеца, до началото на следващия сезон.

- Бургас продължава да се разминава с облика на курортен град. Толкова ли е трудно да се обърне към морето, да има пристан с рибарски лодки?

- Това може да стане, ако получим подкрепата на държавата. Наскоро разговарях с министъра на транспорта. Той изцяло подкрепя идеята Бургас да участва по оперативната програма "Транспорт", за да отворим пристанище "Изток" за пасажерски терминал и като зона за обществен достъп. Колкото и да е нереално това в момента, изработваме ПУП, за да имаме административната възможност да кандидатстваме по тази програма. А там има достатъчно средства.

Вторият вариант вече е стартирал. Започваме проектиране на нов туристически маршрут - от пл. "Св. св Кирил и Методий" през музеите на Бургас и бул. "Богориди" до моста в Морската градина. Както вече е известно, реконструираме Морското казино и площадката около него. Оттам с малки пътнически корабчета ще се стига до остров Св. Анастасия, където в момента се снима филм с Латисия Каста.

- Но тази схема не включва рибарите на Бургас. Те си остават натирени на 15 км извън града.

- Ние изработихме план, койте бе представен на обществеността, включително и на рибарите. През септември ще внеса докладна в общинския съвет и предложение за получаване на статут на селищно образувание. Разбира се, има правила и ограничения, но това са законовите възможности. Даваме възможност рибарите да запазят своята автентичност и поминъка си, като изграждаме нов, трети канал с буферни зони, пречиствателна станция, зона за паркиране и магазини, места за ремонт на малки плавателни съдове.

- Станахте ли по-подозрителен след откриването на тайна система за видеонаблюдение и подслушване в заседателната зала на общината?

- Не. Ежедневието ми е толкова динамично, толкова много полюсни събития се случват в тази сграда, че вече нищо не може да ме изненада.

- Имате ли обяснение кой ви е подслушвал?

- Може би някой е искал да събере повече политическа информация. В тази зала аз провеждам оперативки, срещи с общинските съветници от ГЕРБ, които не са достъпни до обществото и където хората се изразяват по-свободно, включително и срещу своите политически опоненти. Това дава възможност някой да има изпреварваща информация.

- Три години от първия ви мандат изтичат през есента. Ще се борите ли и за втори?

- Не летя в облаците. Издигнат съм от ГЕРБ и няколко десни партии. Предполагам, че ще бъде направена оценка. Нека ръководствата на тези партии преценят.

- А личните ви намерения?

- В това темпо, в което живеем и работим, нямам време да си задам въпроса какво ще правя след края на мандата. Но ясно осъзнавам, че не съм вечен. Като гледам в коридора снимките на всички досегашни 60 кметове на Бургас, всеки от тях, предполагам, си е задал този въпрос.

- През пролетта станахте баща за трети път. Как балансирате между работата и семейството?

- Моето семейство не е по-различно от семействата на останалите бургазлии. В него не се случва нищо по-особено. Както и не съм защитен от такива изненади като Джони Деп.

Вашето мнение за фестивала Spirit of Burgas можете да дадете в коментарите под статията, както и на анкетата на главната страница на Burgas24.bg

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: