Кметът: Големи градове вече гонят стандартите на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (18)
09:17 / 10.11.2011
4278
- Г-н Николов, какво е усещането да си най-желаният кмет (71 на сто от гласовете на избирателите в Бургас)?

- И радостно, и много тежко като отговорност. Изборите в Бургас бяха сами по себе си уникални. Може би за първи път бургазлии гласуваха категорично "за", а не "против". Приемам вота им като оценка за свършеното по време на първия мандат, като подкрепа на визията ми за развитието на града и като концентрирани огромни очаквания за бъдещето.

- Сега в процеса на работа как смятате да спечелите на своя страна онези близо 30%, които имаха други виждания за градоначалник на Бургас?

- Кметът е кмет на всички жители на общината. Ще бъда такъв и на тези, които не гласуваха за мен. През миналия мандат, за да създам ред и нови правила, предприех доста непопулярни мерки, които засегнаха немалко семейства. Стотици премахнати метални гаражи по комплексите, масово разчистване на павилиони, синя зона. И част от тези 30% са именно тези хора, които бяха потърпевши от непопулярните мерки.

Мащабните ремонти, които извършихме, също предизвикаха неудобства и недоволство. Наложи се някои улици да бъдат затворени за движение месеци наред. Но всичко това беше временно и за добро. Сигурен съм, че моите съграждани осъзнават това.

Много често ефектът от ремонтите е двоен. Първо, улицата става по-удобна и безопасна за движение. Второ, като в случая с главната улица, след ремонта тя се напълни с туристи, които изкупиха всичко по магазините. Инфраструктурните ни проекти имат и икономически ефект, което е прекрасно.

През новия мандат пак ще има голямо копаене. Затова призовавам бургазлии за подкрепа и разбиране. Особено трудно ще е на хората в жк "Меден рудник", както и на тези в кварталите Ветрен, Банево, Сарафово, Горно Езерово, Крайморие, град Българово, селата Рудник и Черно море. Там ще изпълняваме проекти за нова канализация и водоснабдяване. Няма да е лесно и приятно, но е важно да се свърши.

- Има ли човек от настоящето или близкото минало, от когото се учите в управленската работа и на когото бихте искали да приличате?

- Уча се всеки ден от всеки. Уча се от грешките си. В днешния динамичен свят, ако искаш да си успешен управленец, трябва постоянно да си в добра кондиция, добре информиран и адекватен във всяка ситуация. Длъжен съм да разбирам от материята на всеки мой ресорен заместник, за да го коригирам, когато се наложи, или да изисквам повече от него. Старая се постоянно да повишавам компетенциите си. А учителите ми наистина са много.

- Има много нови проекти - вече започнати или в процес на подготовка, които вероятно ще успеете да реализирате през вашия втори мандат? С какво стартирате?

- Една от първите докладни, която ще придвижим, е за новата индустриална зона. Има готова довеждаща инфраструктура - остава да се изгради вътрешната, което ще струва няколко милиона. Вместо да вземаме тези пари от общинския бюджет в такива трудни времена, имаме възможността да ги получим от държавата. Защо да не се възползваме?

Изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт" е в ход. Текат процедурите по закона за обществените поръчки, за да бъдат избрани изпълнители и да започне реалната работа. Скоро градът ни ще стане първият в България със 100% нови автобуси. Те ще са суперекологични и джипиес система ще им позволява да избягват задръстванията, като им осигурява постоянна "зелена вълна". Предвижда се въвеждане на електронни билети и видеонаблюдение, 2 нови автогари, строителство на пешеходни надлези на ключови за транспортната схема на града места, реконструкция на улиците, по които ще минава новата бърза автобусна лента, изграждане на мрежа от велосипедни маршрути с дължина 20 км.

Сериозно съм се захванал и със стартирането на изключително важен за Бургас проект - проектиране и строителство на обходен път. Той ще поеме трафика от магистрала "Тракия" и ще го изведе от центъра на града.

Нова ВиК инфраструктура и проектът за реставрация на Моста и остров "Света Анастасия" са ни друга спешна работа.

- Какви работни места ще бъдат открити с новите проекти?

- Подали сме ръка на всички инвеститори, развиващи екологично чисти, високотехнологични производства, например: логистични паркове, зърнобази, производства в областта на електрониката, модерно машиностроене, производства с минимален въглероден отпечатък и др.

Вече имаше проявен интерес от сериозни фирми, както и възможности за разкриване на нови работни места в тях. Смятам, че новата индустриалната зона ще стане още по-привлекателна след довършването на магистрала "Тракия" и ремонта на жп линията Пловдив - Бургас.

Да не забравяме и нашето пристанище, което също ще претърпи сериозна модернизация.

- Как би изглеждал в скоро време символът на Бургас - Мостикът? Ще има ли място на него или около него за друг от символите на града - прочутия зевзек Пандира, олицетворение на бохемската душа и остроумие на бургазлията?

- В проекта за реставрация на остров "Света Анастасия" е включена и реконструкция на Мостика, така че да се получи атрактивен туристически маршрут. Той ще бъде най-напред укрепен - това е най-важното, тъй като времето си е казало думата и съоръжението не е в добро функционално състояние. Догодина той ще изглежда значително по-добре. Ще бъде обновено предмостието, осветлението. Ще ремонтираме и пристана, от който туристическо корабче ще тръгва към острова.

Относно Пандира аз бих подкрепил бургаската общественост, ако тя пожелае там да има нещо, което да ни напомня за него. Лично аз смятам, че там е най-подходящото място за Пандира. На него голяма част от живота му е минал на плажа.

- Има ли осигурено средство за втория етап от Ларгото, за Морската гара и яхтеното пристанище?

- На този етап няма отворена подходяща програма, по която да търсим средства за довършване на Ларгото. Ние обаче сме в постоянна проектна готовност и чакаме. За Морската гара средства ще осигурят заедно правителството, пристанище Бургас и община Бургас. Този ангажимент е поет и догодина Морската гара ще е факт.

- Какво ще се случи с рибарското селище?

- Всичко незаконно ще бъде съборено. То ще придобие официален статут, какъвто никога не е имало. Сградите около каналите ще бъдат приведени към разрешените от закона норми. В селището ще бъде изградена нормална инфраструктура, каквато в момента липсва.

- Бургас винаги е бил в конкуренция с Варна, смятате ли, че неговите шансове нарастват и с какво? Може ли Бургас да задържи приза "Най-доброто място за живеене"?

- Аз съм щастлив, че другите градове, включително и най-големите, вече дават Бургас като добър пример и гонят нашите стандарти. Относно приза експертите, журналистите и гражданите, които гласуват в тази класация, ще кажат дали заслужаваме и тази година да се наречем най-добрия град за живеене.

- Предвиждате ли промени в екипа на общинската власт и администрация и какви?

- Този въпрос не ми е на дневен ред - в момента Бургас има по-важни теми. Промени ще има, но те ще са в крачка. Това, което моите служители знаят със сигурност е, че в община Бургас се работи много и който не издържи на темпото, отпада.

- Предвиждате ли да поканите в града още успели бургазлии, прославили се по света, и с какво те биха могли да обогатят духовната му и жизнена среда?

- Разбира се. Кампанията "Завръщане в Бургас", която стартирах преди четири години, се оказа изключително вълнуваща за жителите на града. Част от нея е завръщането на Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев, Антон Дончев, Мария Статулова, Тончо Русев. Има много известни и успели бургазлии в България и по света, които прославят града и страната ни и които ще поканя да се завърнат в Бургас.

- Какво казаха децата и съпругата ви, когато ви избраха за втори път за кмет? Кое най-много ви зарадва и кое ви дава сили да продължите напред?

- Семейството винаги ме е подкрепяло. Вярно е, че през последните четири години усещат осезаемо липсата ми, но проявяват голямо търпение, за което им благодаря. Разбира се, че ме зарадва голямата позитивна обществена енергия, която ме зарежда да постигна още повече за града.

- Какво бихте искали да кажете на опонентите си и на тези, които ви гласуваха доверие?

- Надявам се заедно да действаме за Бургас. Ще подкрепя всяко разумно решение, но ще се противопоставя на всяка манипулация. Бургас го очакват добри времена.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (18)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).