Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Гарантирам, че главната улица ще бъде завършена качествено и в срок
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 07.03.2011Коментари (1)2724
©
Представители на Община Бургас и фирмите, имащи отношение към реконструкцията на главната улица "Александровска", отговориха днес на множество въпроси за проекта, зададени им от граждани и журналисти.

В пресконференцията взе участие и кметът Димитър Николов.
"Гарантирам, че всички дейности по "Александровска" ще бъдат изпълнени качествено и в срок. Гарантирам, че в Бургас средствата на Европейския съюз ще бъдат реализирани в максимално качествен вид", каза кметът Николов.

На срещата с медиите присъстваха още: Петър Илиев от фирмата - изпълнител "Трейс Бургас", проектантът Петко Йовчев, представител на надзорната фирма "Трафикконсулт", представители на общинска администрация- Веселина Илиева - главен архитект, Чанка Коралска - началник отдел "Строителство", Руска Бояджиева - директор на дирекция "Евроинтеграция". Петко Йовчев отговори на множество въпроси, свързани с избора на материали, качество, обхват и компоненти на проекта.

Отправено беше запитване защо ремонтът на ларгото в Пловдив струвал 2 пъти по-евтино от този на бургаското. Отговорът беше, че в Пловдив са обновени 10 000 кв. метра за 2 млн. лв., а в момента в Бургас се работят 21 000 кв. м. пешеходна зона за 3.2 млн. лв. Освен това бургаският ремонт включва и подмяна на инфраструктура, за разлика от пловдивския.

Изборът на фирмата - производител на плочките, е направен въз основа на предварително заложени изисквания за качество и цена.

Плочките са произведени по немска технология, а в България им е направена проверка на качеството в две лаборатории. По мразоустойчивост те са 50 пъти над българската норма.
"Бургазлии да не се заблуждават. Уверявам ви, че всичко ще изглежда така, както е показано на предварителните визуализации", заяви арх. Йовчев. Той обясни, че в момента хората виждат работна площадка. Предстои изготвяне на няколко декоративни мозайки /голямо пано ще има при "Дупките"/, озеленяване, поставяне на пейки, кошчета.
"Изчакайте да стане и тогава отново ще отговаряме на въпросите ви", казаха проектантите.

Петър Илиев от "Трейс Бургас" заяви, че строителството трябва да бъде завършено до края на април тази година и фирмата ще се постарае да спази срока.

По договор гаранцията е 10 години, а при забавяне е предвидено налагане на глоба от 0.5 % на ден от стойността на несвършената работа.

Няма пречка европейските проекти да се изпълняват с материали, които не са произведени в ЕС. Руска Бояджиева обясни, че такова изискване е имало при усвояване на предприсъединителните фондове, но то е отпаднало преди 5 години. Това, на което държат европейските институции, е качеството и цената.

След провеждане на търговете, цената за реконструкция на "Александровска" със сигурност е по-ниска от предварително заложената от Община Бургас в проектната документация /и одобрена от европейските контролни органи/.

Градоустройственият статут на района не е сменян и липсата на означени тротоари не е предпоставка за конфликти със собственици на имоти, заяви главният архитект Веселина Илиева. В плановете на "Александровска" и "Богориди" никога не е имало заложени тротоари. Те са пешеходни зони, а политиката за превръщането им в такива, която е трябвало да бъде отдавна реализирана, се случва именно при сегашната общинска администрация.

Преди изпълнението на проекта бяха проведени 2 обществени обсъждания. На тях присъстваха заинтересовани граждани, дадени бяха препоръки, много от които са спазени при строителството. Проектът е съобразен с интересите на собствениците и Общината е в постоянен контакт с тях.

Един от най-често задаваните въпроси - този за полагането на бетон под новите плочки и няма ли това да затрудни подмяната на спукана тръба - също получи своя отговор.
Бетонената подложка има за цел да предотврати пропадане на настилката над тях /при влизане на 32-тонна пожарна например/, но и да опази инфраструктурата под тях. След 40-годишна пауза наскоро бяха подменени всички тръби на ВиК под главната улица, както и проводниците на различни кабелни оператори. Предвидливо са оставени и свободни канали, а всички домови отклонения се изпълняват за сметка на проекта. Прогнозите са поне 20 години главната улица на Бургас да не се пипа.

Дренажната система е много по-добра от досегашната, казаха проектантите. В момента каналните решетки са 10 пъти по-големи от преди, отводнителната система работи и пример за това е фактът, че след поставяне на новите плочки ремонтираната част от "Богориди" не се наводнява при дъжд, а останалата плува във вода.

"Ние също сме бургазлии и чрез този проект ще направим нещо хубаво за своя град", заяви пред журналистите членът на проектантския екип арх. Владимир Милков.




Още по темата: общо новини по темата: 109
21.08.2012 »
16.08.2012 »
13.08.2012 »
30.07.2012 »
27.07.2012 »
23.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
главната улица е дроп ... новите плочки са супер зле .. криви и смешни ... около дърветата тия ламаринки са ръждясали вече ... та*ак кмете та*ак !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: