Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
КЗП започва масови проверки по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 13:47 / 20.06.2010Коментари (1)400
© Burgas24.bg
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва от утре акции по Черноморието "Лято 2010", съобщиха от институцията. В проверките ще се включат инспектори на комисията от цялата страна. Строго ще се следи дали всички хотели, магазини, солариуми и атракциони са с изрядни документи, обявяват коректно цени и предлагат безопасни стоки и услуги.

През летния сезон всяко нарушение по морето засяга повече потребители, затова КЗП призовава търговците прецизно да спазват изискванията. Нарушителите ще бъдат санкционирани. При предишната акция по морето (от 1 април до 4 юни 2010 г.) КЗП издаде 54 акта и затвори временно 4 туристически обекта за нередности.

Хотелите трябва да обявяват на рецепцията цените на нощувките и услугите, които предлагат и да водят регистър на настанените туристи. Другият акцент на проверките е върху безопасността на стоките и услугите в комплексите и на плажа.

Липсата на регистър за настанените туристи затруднява потребителя да упражни правото си на рекламация, ако е недоволен от обслужването. Ценоразписът е важен критерий при избора на хотел. Инспекторите ще проверяват и дали условията в стаите отговарят на категорията на обекта.

Безопасността на стоките и услугите е друга област, в която предприемачите трябва да са изрядни. Кампанията на КЗП "Безопасност на солариумите" във вътрешността на страната показа, че много студия подлагат на риск здравето на потребителя. Това дава основание за масирани проверки на солариумите и по Черноморието. Има дни, в които времето не е подходящо за плаж и част от туристите се подлагат на изкуствено облъчване.

Особено внимание ще се обръща на безопасността на атракционите в курортните комплекси. Инспекторите ще проверяват съоръжения, екипировки и ще следят дали клиентите получават задължителните инструкции как да ползват уредите. Деца до определена възраст не трябва да се допускат до атракциони, които са опасни за тях и КЗП ще контролира дали това се спазва.

Стоките в магазините и по сергиите на морските курорти (дрехи, сувенири и др.) също ще се проверяват за безопасност. КЗП напомня, че търговците трябва да разполагат с документи за произхода на стоката (производител и вносител) и удостоверение за съответствие с изискванията за безопасност. Акциите ще се проведат на отделни вълни и ще продължат до края на летния сезон.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 20.06.2010 г.
+2
 
 
хахахах, как звучи "безопасен солариум"!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: