КНСБ: 150 души се борят за едно място в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:12 / 16.12.2009
841
"150 души се борят за едно работно място в Бургас. Масови съкращения има в различни браншове и отрасли. Засегнати са както малки фирми на територията на бургаски регион, така и големи дружества. Като пример за това са многобройните съкращения в БДЖ и Порт Бургас. И през следващата година се очертава да продължават съкращенията в региона.

Към момента се отчита рекордно повишение на безработицата - с близо 150% в сравнение с предходната 2008 година. Най-големи са съкращенията в строителството, хотелиерството, транспорта. Колкото и да се говори, че кризата ще отмине до юли следващата година, това няма как да се случи, възможно е дори тя да достигне стойности като тези през 2004 година. На ден в Регион Бургас в четирите бюра по труда в Бургас се регистрират над 300 човека", обяви Здравко Тошков-председател КНСБ Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

Според синдикатите друг проблем са некоректните работодатели в частния сектор. Напрежението е свързано с упражняване на натиск върху работниците. "Заиграват се с прословутия член 70, който е свързан с изпитателния срок. Опити да се упражнява натиск има и за подаване на молби за напускане", допълва още Тошков. В тази връзка ръководството на националния синдикат е внесъл няколко поправки на текста от закона за трудовите правоотношения между работник и работодател.

По думите на секретаря на КНСБ-Чавдар Христов, поправките се одобряват от МС и МТСП, но така и не достигат до народното събрание. Какво е обяснението според него? "Предполагам, че става дума за лобизъм... нечии интереси не са били в синхрон с така предложените промени, но са били угодни... и за да не предизвикат съмнение се свалят и други два текста с промени", каза Чавдар Христов.

Синдикалната структура обяви и резултата от допитването за увеличаване пенсионната възраст при жените. В него са участвали 2000 души от Бургас. Едва 14 - 8 от тях мъже одобряват идеята. Останалите са готви на активни протестни действия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).