Изпращат трансформаторната машина на тестове за повече яснота

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:59 / 17.10.2012
982
Експерти от Австрия извършиха първоначален оглед на помещението на взривилият се в Бургас трафопост.

"Събираме данни, след това трябва да ги анализираме. Липсват и неща, които са иззети от полицията. Надяваме се да имаме достъп и до тях, защото трябва да направим пълната картина. В момента оглеждаме, тъй като за първи път имаме такъв близък достъп. Събираме първи впечатления. Трансформаторната машина вече е извадена. Тя ще бъде транспортирана до лаборатория, където да се проведат тестове, като съберем и тази информация ще започнем да сглобяваме картината", каза Петър Костадинов, ръководител на отдел "Комуникации" в ЕВН.

Той допълни, че вече са приключили проверките, които започнаха вчера на общо 39 трафопоста, които се намират в жилищни сгради в Бургас . По думите му вече трябва да са връчени протоколите от тези проверки на живущите в сградите.

"Всички клиенти в чиято сграда има трафопост ще получат информация за това. В протоколите ще е указано техническото състояние на тези съоръжения. Такъв протокол ще бъде връчен и на Община Бургас за да бъдат информирани за състоянието им", посочи Костадинов.

На въпрос как ще реагират и имат ли възможност да изнесат всички трафопостове от жилищните сгради, тъй като след инцидента голяма част от хората ще поискат това от тях Костадинов каза, че случаят наистина е "притеснителен, като виждаме тези поражения" и е нормално хората, които живеят в такива сгради да имат много въпроси.

Той посочи, че голяма част от трафопостовете в жилищни сгради са блокове, сторени през 60 - 70 години, но са поддържани в изправно състояние. "По отношение на изкарването им извън сградите е въпрос на техническо решение и въпрос на възможности за намиране на физическо място на такъв трафопост. Не е толкова лесно. Ние все пак трябва да поставим тези съоръжения и изключението което допуска закона е да бъдат в жилищни сгради, когато няма физическо място и това се случва в гъсто застроени райони.", каза Костадинов.

Профилактиката на трафопостове е минимум два пъти в годината. Конкретно взривилият се трафопост е минал три проверки като последната е била през месец юни, посочи специалистът. Той отказа да уточни по какви версии се работи по инцидента, като допълни, че върви паралелно и разследване. В момента продължава вътрешната проверка по документацията и по действията на служителите, дошли преди инцидента да отстранят възникналата авария, както и на действията след това.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (45):
26.02.2014 EVN: В трафопоста категорично не е имало взрив, това е стандартна техническа авария
26.02.2014 Във "Възраждане" над 5 ч. е нямало ток заради инцидента с трафопоста
26.02.2014 Нов взрив на трафопост в Бургас, гражданите се стреснаха
18.10.2013 Спасените от взрива на трафопоста в Бургас дадоха курбан
15.10.2013 Година след взрива на трафопост в Бургас виновни още няма
18.07.2013 Прекратиха досъдебното производство за взривения трафопост в Бургас, май няма виновни
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).