Измама с държавен имот изплува покрай убийството на Тодор Стоев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:55 / 20.10.2008
1039
Детайли от измама с държавен имот в Бургас изплуваха покрай разследване на убийство, извършено от бивш полицай. В началото на август в заведение на централната улица в морския град някогашният служител на икономическа полиция Евгени Ганев застреля пред свидетели 23-годишно момче. Това стана на сутринта след рождения ден на Ганев, който той празнувал с бивши колеги и приятели във въпросното заведение. Миналата седмица измамени бургазлии сигнализираха в полицията, прокуратурата и медиите, че убиецът е бил част от схема за тайно присвояване на 870 кв. м държавен терен, заедно с масивна постройка в центъра на Бургас. Аферата е извършена още през май 2005 г., но макар че са имали всички данни за нея, в бургаската икономическа полиция са я потулили, установи проверка на "Сега".

Сделката за постройката и терена е извършена чрез оригинална измама - обявата за търга, направена от местната областна управа, е отпечатана само в един-единствен екземпляр от дневния тираж на бургаски вестник. Поради това за наддаването е знаела само една определена несебърска фирма, която го е и купила, е установило полицейското разследване по случая. След като теренът е бил приватизиран, веднага е бил препродаден на два пъти. Последният купувач се явява убиецът Ганев. Вместо за измама обаче случаят се е разследвал в бургаската икономическа полиция не по Наказателния кодекс, а по Закона за нарушаване на авторските права - заради странното отпечатване на обявата само в един екземпляр на вестник.

Поради това до момента полицията и прокуратурата не са подвели под отговорност нито един от замесените в странния търг, дори и бившият областен управител на Бургас Иван Витанов, при чието управление държавният терен е бил приватизиран. Според бившите ползватели на имота в полицията просто са прикривали някогашния си колега. Шефът на ОДП Бургас комисар Васил Едрев обеща, че сега случаят ще бъде доведен до край.

Същевременно делото за убийството, извършено от бившия полицай Евгени Ганев, вече приключи и се чака насрочване на процес в съда, каза наблюдаващият прокурор Емил Христов. Ганев е застрелял младежа абсолютно безпричинно в момент на алкохолно опиянение. Основният свидетел на драмата е шефът на РПУ Приморско Красимир Димов. Той е бил плътно до бившия полицай през цялата вечер и веднага след разстрела на младежа е хукнал да бяга. Оттогава е в болнични. Въпреки заканите на вътрешния министър Михаил Миков, че той ще бъде отстранен от поста си заради непрофесионално поведение, Димов все още е полицейски началник в Приморско. Срещу него не е образувана никаква проверка.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
26.02.2010 Окончателно - убиецът Евгени Ганев ще лежи 17 години
03.11.2009 Убиецът на 23 годишния студент пред бистро „Бохеми” Евгени Ганев обжалва присъдата във ВКС
27.08.2009 Потвърдиха 20-годишната присъда на убиеца от "Бохем"
13.07.2009 Решават окончателно делото "Бохеми" до месец
12.07.2009 Осъденият за убийството в Бохеми - обжалва
29.05.2009 20 години затвор получи Евгени Ганев, убил Тодор Стоев в бистро "Бохеми" на центъра
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).