Изложба ще открие честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:12 / 03.02.2011
535
Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 - годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.

Експозицията ще бъде открита на 4 февруари /петък/ от 16.00 часа в Регионална библиотека "П. К. Яворов" /ул. "Булаир" № 10/ и може да бъде разгледана до края на месец февруари.
21 табла със снимки и документи проследяват героичните исторически събития от периода 1877 - 1878 г. и първите години от управлението на свободен Бургас.

В изложбата могат да се видят Манифестът за обявяване на Руско-Турската освободителна война, преминаването на руските войски през р. Дунав, боевете при Свищов и Стара Загора, донесение за сформирането на "Летящ" отряд под командването на полк. Лермонтов за освобождението на Айтос, Бургас, Поморие и Несебър и бойният път на освободителите от Сливен до Бургас.

Архивни фотоси разказват за ген. Столетов, ген. Лермонтов, цар Александър II, Поп Максим Фратев, посрещнал с хляб и сол руските освободители в Бургас и опълченците от Бургаския край, участвали в Освободителната война.
Любопитни са още - обръщението на М. Драгомиров към полковете на 14-та Пехотна дивизия - "Братя, нас ни назначиха първи да извършим преминаването на Дунав. ... Помнете, братя, че за нас нищо средно няма: или отвъд Дунава, или в Дунава.", както и автентичните ръкописи на ген. Столетов до Главното командване - "В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се бият и да умират като герои. ... От българина в кратко време може да стане отличен войник" или телеграмата на генерала от Шипка - "Духът на войската е превъзходен, а що се касае до българите, те няма да трепнат, дори ако ги изразходвам до последния човек".

Специално място в експозицията е отделено за първия кмет на Бургас след Освобождението - Нико Попов. Посетителите могат да се запознаят отблизо с любопитната му и богата автобиография, с първият бюджет на Бургаския градски съвет през 1879 г., подписан от Нико Попов, както и с документи, проследяващи същественият му принос за развитието и утвърждаването на свободен Бургас.

Организатори на изложбата са Община Бургас, Териториален държавен архив - Бургас и Регионална библиотека "П. К. Яворов".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).