Изключителен интерес предизвика Бургаският зелен фестивал

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 07.06.2011
546
С рекорден брой посетители и при изключителен интерес премина двудневния Първи бургаски зелен фестивал, който се проведе в рамките на Зелените дни в Бургас, организирани от Фондация Биоразнообразие и Община Бургас. И през двата дни потокът от хора по алеята до "Охлюва" в Морската градина не спираше и щандовете бяха заобиколени от хора, които се интересуваха къде и какво могат да посетят в Природен парк "Странджа" и около Бургаските езера, какво значи да си зелен, какво е предимството на био-сертифицираните храни, къде се намира първият био магазин в Бургас, защо мановият мед е черен и други.

Много дебати предизвикаха някои от "зелените" съвети, които раздаваха организаторите - можем ли ние самите да направим нещо малко, с което да променим качеството си на живот, което да ни накара да се почувстваме по-добре. Основните призиви на инициаторите на фестивала към бургазлии бяха да се хранят по-здравословно и да внимават какво пише по етикетите, да пестят енергия и вода в домакинството си, но най-вече да общуват по-често с природата, която зарежда с добра енергия, а общуването с нея прави хората и по-спокойни и по-щастливи.

Мнозина от посетителите си тръгнаха от щандовете със странджански манов мед или с биосертифициран мед от яз. Камчия, с пакетчета от култивирания и много полезен странджански чай, някои си закупиха интересни вълнени ръкоделия - плетива, килими, изящни бижута от природни материали. Вкусният странджански зелник на жените от Звездец и М.Търново свърши за броени минути, а някои дори се върнаха за рецептата му. Всеки от посетителите намери по нещо за себе си на 20-те щанда на еко-изложението. Най-малките гости пък имаха възможност да оплескат с текстилни боички, докато си нарисуват торбичка от плат и да си я отнесат вкъщи, за да я използват вместо найлоновата. Други пък рисуваха, оцветяваха или майсториха нещо ефектно от използвани материали, заедно с момичетата от арт-работилницата.

Фестивалът бе съпътстван с много допълнителни събития - в съботния ден гостите имаха възможност да се насладят на невероятния странджански фолклор в изпълнение на Мъжкия хор от Царево, женската група от с. Бръшлян и децата от фолклорната формация при Тракийското дружество - Бургас. На щанда на БДЗП течеше благотворителната разпродажба на снимки "За един Бургаски пеликан" - кампания за събиране на средства за създаване на скулптура на пеликан.
Най-пъстрото събитие бе Карнавалът на биоразнообразието (организиран в партньорство с РИОСВ Бургас), в който се включиха 110 деца от детските градини. Облечени в невероятни костюми на растения, животни и най-вече еко-костюми от отпадни или вече използвани материали, децата проявиха истински героизъм, издържайки до края на спектакъла в изключително горещото време в неделния ден, неслучайно избран - Световния ден на околната среда. С много усмивки и настроение, с танци, песни и стихчета, малчуганите зарадваха роднини и преподаватели, събрали се пред "Охлюва". От сцената децата обещаха да помолят родителите си по-често да ги водят в гората или сред природата, за да се запознаят на живо с цветята и животните, чийто костюми бяха облекли, но най-вече обещаха да ги пазят.

Организаторите от БФБ се надяват Първият зелен фестивал да е успял да провокира бургазлии и да ги "запали" за зелената идея, а желанието на всички участници в него е той да стане традиционен и да се организира и пролет и есен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).