Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изключителен интерес предизвика Бургаският зелен фестивал
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 07.06.2011Коментари (0)540
С рекорден брой посетители и при изключителен интерес премина двудневния Първи бургаски зелен фестивал, който се проведе в рамките на Зелените дни в Бургас, организирани от Фондация Биоразнообразие и Община Бургас. И през двата дни потокът от хора по алеята до "Охлюва" в Морската градина не спираше и щандовете бяха заобиколени от хора, които се интересуваха къде и какво могат да посетят в Природен парк "Странджа" и около Бургаските езера, какво значи да си зелен, какво е предимството на био-сертифицираните храни, къде се намира първият био магазин в Бургас, защо мановият мед е черен и други.

Много дебати предизвикаха някои от "зелените" съвети, които раздаваха организаторите - можем ли ние самите да направим нещо малко, с което да променим качеството си на живот, което да ни накара да се почувстваме по-добре. Основните призиви на инициаторите на фестивала към бургазлии бяха да се хранят по-здравословно и да внимават какво пише по етикетите, да пестят енергия и вода в домакинството си, но най-вече да общуват по-често с природата, която зарежда с добра енергия, а общуването с нея прави хората и по-спокойни и по-щастливи.

Мнозина от посетителите си тръгнаха от щандовете със странджански манов мед или с биосертифициран мед от яз. Камчия, с пакетчета от култивирания и много полезен странджански чай, някои си закупиха интересни вълнени ръкоделия - плетива, килими, изящни бижута от природни материали. Вкусният странджански зелник на жените от Звездец и М.Търново свърши за броени минути, а някои дори се върнаха за рецептата му. Всеки от посетителите намери по нещо за себе си на 20-те щанда на еко-изложението. Най-малките гости пък имаха възможност да оплескат с текстилни боички, докато си нарисуват торбичка от плат и да си я отнесат вкъщи, за да я използват вместо найлоновата. Други пък рисуваха, оцветяваха или майсториха нещо ефектно от използвани материали, заедно с момичетата от арт-работилницата.

Фестивалът бе съпътстван с много допълнителни събития - в съботния ден гостите имаха възможност да се насладят на невероятния странджански фолклор в изпълнение на Мъжкия хор от Царево, женската група от с. Бръшлян и децата от фолклорната формация при Тракийското дружество - Бургас. На щанда на БДЗП течеше благотворителната разпродажба на снимки "За един Бургаски пеликан" - кампания за събиране на средства за създаване на скулптура на пеликан.
Най-пъстрото събитие бе Карнавалът на биоразнообразието (организиран в партньорство с РИОСВ Бургас), в който се включиха 110 деца от детските градини. Облечени в невероятни костюми на растения, животни и най-вече еко-костюми от отпадни или вече използвани материали, децата проявиха истински героизъм, издържайки до края на спектакъла в изключително горещото време в неделния ден, неслучайно избран - Световния ден на околната среда. С много усмивки и настроение, с танци, песни и стихчета, малчуганите зарадваха роднини и преподаватели, събрали се пред "Охлюва". От сцената децата обещаха да помолят родителите си по-често да ги водят в гората или сред природата, за да се запознаят на живо с цветята и животните, чийто костюми бяха облекли, но най-вече обещаха да ги пазят.

Организаторите от БФБ се надяват Първият зелен фестивал да е успял да провокира бургазлии и да ги "запали" за зелената идея, а желанието на всички участници в него е той да стане традиционен и да се организира и пролет и есен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: