Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Издирват шест деца от дома за деца “Ал. Г. Коджакафалията”
Автор: Екип Burgas24.bg 09:17 / 25.11.2008Коментари (0)434
© Burgas24.bg
Издирват шест деца от дома за деца "Ал. Г. Коджакафалията" - Бургас, съобщиха от Областната дирекция на полицията в града. Към момента се издирват: 15-годишният Върбан Станков Георгиев, 14-годишният Ангел Анков Гьодженов, 15-годишният Любо Йорданов Стоянов, 15-годишната Мирияна Златанова Козарова, 14-годишната Димитрина Мариянова Тодорова и 14-годишният Атанас Зорков Янков. Последните трима подрастващи се намират на територията на Бургас - град, като: Мирияна Козарова е върната в Дома на 19.11.т.г. и отново е избягала; Димитрина Мариянова е върната в Дома от полицейските служители на 08.10.т.г. и отново е избягала; Атанас Зорков е върнат в Дома на 04.09.т.г., като броени часове по-късно отново напуска самоволно. Вероятно същият пребивава на територията на км. "Победа" в близка семейна среда, занимавайки се с просия.

Процедурата след установяване липсата на дете от Специализирана институция е следната : Ръководството сигнализира за констатираната липса Районното управление, на чиято обслужвана територия се намира /в конкретната ситуация директорът на Дом "Коджакафалията" Йордан Тодоров подава писмено искане към Първо Районно управление на МВР - Бургас за издирване на липсващия възпитаник/. След получаване на сигнала в полицията, подрастващият по инструкция се обявява незабавно за общодържавно издирване, като паралелно започват проверки, с цел установяване местонахождението на подрастващия, както и беседи с неговото обкръжение - приятелски кръг, педагогически колектив, възпитатели, роднини и други. От полицията уточняват, че издирването на малолетно или непълнолетно лице задължително е общодържавно и започва от момента на получаване на писмения сигнал, за разлика от обявяване издирването на пълнолетно лице, което първо се обявява за местно издирване, а в последствие ако няма положителен резултат, се обявява и за общодържавно.

По тази причина отсъстващите от Дом "Коджакафалията" подрастващи подлежат на общодържавно издирване от полицейските служители. Към момента само за последните две години - 2007 / 2008 година издирваните подрастващи имат следните бягства :
-Върбан Георгиев е бил в бягство пет пъти през 2008 година, като последно е обявен за общодържавно издирване на 7 ноември.2008 год.

-Ангел Гьодженов е бил в бягство седем пъти през 2008 година и шест пъти през 2007 година, като последно е обявен за общодържавно издирване на 18 септември 2008 год.
-Любо Стоянов е бил в бягство шест пъти през 2008 година и три пъти за 2007 година, като последно е обявен за общодържавно издирване на 18 септември 2008 год. /Любо е братовчед на Ангел и обикновено бягствата си извършват заедно. По получени данни момчета пребивават в близка до семейната среда в с. Гильовци, общ. Несебър/.
-Атанас Зорков е бил в бягство четири пъти през 2008 година и три пъти през 2007 година
- Димитрина Мариянова е била в бягство четири пъти през 2008 год. и осем пъти през минали години
-Мирияна Козарова е била в бягство два пъти през 2008 год. и десет пъти през минали години
Инспекторът Детска педагогическа стая, обслужващ Дома от Първо Районно управление на МВР - Бургас е изпратил предложение до Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, за разглеждане на възпитателни дела по повод бягствата на горепосочените подрастващи. По Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни могат да се налагат следните възпитателни мерки: "надзор от обществен възпитател" и "предложение до съда за настаняване в Социално-педагогически интернат и при по-тежки криминални прояви и във Възпитателно училище-интернат". При насрочване на дело подрастващия трябва лично да присъства, като ако не бъде открит, делото се отлага. По този начин нещата се разсрочват във времето и до конкретни мерки не се стига.

Първата мярка - "надзор от обществен възпитател" няма целения ефект, имайки предвид фактическата липса на подрастващия, а оттук и невъзможността му да присъства на срещите с обществения възпитател. Колкото до следващата мярка : "настаняване в СПИ или ВУИ", към момента е направено едно предложение за настаняване спрямо Любо Стоянов, тъй като единствено той е бил открит от полицаите и присъствието му при разглеждане на възпитателното дело е била подсигурено. По този случай има съдебно решение за настаняване в СПИ, като е необходимо изготвянето на документи за здравословното и психическо състояние на подрастващия, но поради поредното му бягство, това все още не е осъществено.

Във връзка с постоянните бягства на групата подрастващи предстои среща на Училищното настоятелство към дома и секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с цел детайлизиране на възможностите за преместване на "бегълците" в друга Специализирана институция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: