Избраха Калина Чапкънова за ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас за втори мандат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:50 / 01.10.2015
8507
Висшият съдебен съвет избра прокурор Калина Стефанова Чапкънова - Кючукова с 19 гласа "за", 0 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" за административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас. Тя ще ръководи прокуратурата за втори мандат.

Прокурор Чапкънова има над 18 години юридически стаж в органите на съдебната власт като младши прокурор и прокурор, а от 2010 г. е административен ръководител на Окръжна прокуратура Бургас.

Пред членовете на Висшия съдебен съвет тя коментира, че натрупаният опит като административен ръководител, съчетан с активна дейност като прокурор, й дават възможност да направи добра оценка на механизмите, с които разполага за успешно изпълнение на поставените цели и задачи. За втория си управленски мандат прокурор Чапкънова набелязва като приоритети стриктно спазване на принципа на случайно разпределение на преписките и делата, непрекъснато взаимодействие на окръжния прокурор с административните ръководители на районните прокуратури с цел решаване на всеки възникнал проблем, максимално използване на екипност, най-вече по дела от фактическа и правна сложност. Тя има амбиция да оптимизира срочността за приключване на досъдебните производства и лично да наблюдава делата с изключителен обществен интерес, заедно с избрания на случаен принцип прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров постави въпрос дали кандидатът предвижда промени в екипа, с който до момента ръководи прокуратурата. Прокурор Чапкънова заяви, че ако получи доверието на Съвета, ще запази настоящия ръководен екип, тъй като дейността им е синхронизирана и заедно са спечелили доверието на колектива.

Кандидатурата на прокурор Чапкънова бе подкрепена от члена на Висшия съдебен съвет Румен Боев, който обърна внимание на показаните качествата и на изградения от кандидата сериозен авторитет в района на окръжната прокуратура и сред прокурорите от Апелативна прокуратура. Той отбеляза, че тя е успяла да задвижи забавени дела, като тези за корупционни действия на кметове в местни общини.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че освен административен ръководител прокурор Чапкънова досега е и наблюдаващ прокурор по най-сложните дела в района като това за атентата в Сарафово. Той акцентира на изключително доброто й взаимодействие с Окръжен съд Бургас, основано на ясно съобразяване, разбиране на начина, по който работи съдът и на неговите изисквания.

Членът на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова сподели впечатленията си за прокурор Чапкънова като уверен, спокоен и обективен административен ръководител и посочи, че от Концепцията й за стратегическо управление на прокуратурата личи знание как да се справи с проблемите и да предложи решения.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...
Мъж от Айтос живее втори живот благодарение на лекарите от УМБАЛ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).