Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Иван Вълков: Трябва да се търсят алтернативни горива
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 29.02.2012Коментари (1)724
© Burgas24.bg
След 2014 година ще стане по-масово потреблението на биогорива. Това каза Иван Вълков, председател на Транспортна комисия в парламента и бургаски депутат от ГЕРБ. Разписано е процентно съотношение - 5% най-малко ще започне да се слага биодизел в сегасъществуващите горива след 2013 година, след това започват поетапно - от 2 до 4% на всеки 6 месеца или година разписани са съответните срокове и количествата на биогориво в конвенционалнтие горива", каза още Вълков.

По начало въвеждането на биогоривата в България закъснява. В края на февруари 2011 г. бе гласувана тригодишна отсрочка за задължителното смесване на бензина с биоетанол. Тогава народните представители одобриха на първо четене новия закон за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Така изискването за добавяне на екологичното гориво към конвенционалното, което е ангажимент на страната ни като член на ЕК, вместо да влезе в сила от март 2011 г., ще остане за 2014 г. "Основната причина е, че нямахме достатчъно производство на биогорива. При нас те се намират в начален стадий. Имаме няколко демонстративни проекта. Имаме наченки на обединяване на част от предприемачите. Така или иначе това, че е отложено с три години не означава, че няма да бъде спазена европейската директива, която е до 2020 година до средна употреба 10% от горивата да бъдат биогорива, така че са разписани документи как ще стане това нещо и то ще започне от 2014 година", поясни Вълков.

По думите му в момента има много малки количества, които се произвеждат и които са ограничени. Такава рафинерия за биодизел съществува в Камено, която обаче в момента не функционира. Освен това има и големи инсталации, които също са в процес на изграждане, но тези, които ги има в момента, са в много малко производство и са за много тесен кръг потребители. " Има я тази възможност и се работи в тази насока. Там, където има рафинерии в общ вид, там има такава възможност една част от продукта да бъде точно такива биогорива. Такава възможност има в районите на Ямбол, в района на Добруджа. Има и други места, но те са ограничени, както ви казах и не са пригодени за едно серийно производство, което да дава едно средно количество и постоянно да го произвежда, тъй като в момента самият пазарът не е пригоден за тези горива", увери председателят.

Вълков не се ангажира с прогнозна продажна цена. "Не мога да кажа в настоящия момент. Виждате как се изменя ситуацията. Още повече, че в момента се намираме в пазар, който е във финансова икономическа криза и какви ще бъдат последствията, никой не може да каже. Можем да кажем като цяло, че производството на биогоривата ще доведе до спадане на въглеродния двуокис. Това е положително, защото това ще доведе и до намалянето на други вредни вещества в атмосферата, което пряко влияе върху глобалното затопляне. От друга гледна точка биогоривата ще направят страните на ЕС включително и в България по-малко зависимо от ОПЕК и от конвенционалните нефтени горива. Производството на биогоривата смятам, че ще окаже благоприятно влияние върху заетостта в районите, където има възможност за тяхното производство", каза още Вълков.

На въпрос - ще бъде ли освободено биогоривото от акциз той отговори, че това е една от идеите, тъй като в ЕС това е един от движещите фактори. "Това е стимул, който смятаме, че може да се ползва като насърчителна мярка. Той вече се използва в някои държави от ЕС и смятам, че той ще бъде въведен с течение на времето. Трябва да се каже, че в България имаме два варината - или да се произвежда директно биодизел, или да се произвежда растителното масло за биодизел. Аз ви казах, че суровината, която е за това производство трябва да се намери оптималния вариант дали е по-изгодно да се произвежда тази суровина за нормалните храни или за производство на биодизел. Просто трябва да се оптимизират процесите и местата, които не се обработват в момента, за да могат да се насочат производствата в тази насока. Говоря основно за целулозни суровини-олио, слънчоглед, растителното олио за биодизела. Сами разбирате, че този, който е собственик на земята, търси най-добрата реализация от парична гледна точка. Дали ще прозивежда суровина за тези биогорива или пък за нещо друго, което може да изнася на друг пазар. Това го решава собственикът на земята. Ние не можем да го задължим нито ние, нито вие, нито със закон да произвежда определена суровина. По-важното е да може самите търговци на горива това, което е залегнало в закона за енергийновъзобновяеми източници, да имат задължението, както е разписано в закона след 2014 година поетапно да въвеждат процентно съотношение на това биогориво. Трябва да се търсят алтернативни горива. Електроенергията знаете, че в Европа през 2020-2021 едно от основните направления ще бъде по-малката употреба на конвенционалните горива, висока електрификация на железопътния транспорт, по-малко вредни емисии в атмосферата", каза още председателят.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.03.2012 г.
0
 
 
прекалено малка държава с малко свободна земя за отглеждане набиокултури.след един сезон на биокултура земята следващите 4 години трябва да се сее с друго.за големите държави това не е проблем.това го разбраха в чирпанско и околиите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: