Ивайло Зартов обяви гладна стачка в ареста

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:36 / 01.07.2010
1734
Само три дни след ареста си бизнесменът Ивайло Зартов обяви гладна стачка. Предприемачът е обвинен в присвояване на близо 3 милиона лева и във вторник вечерта съдът постанови задържането му.

"Зартов е обявил гладна стачка, но това няма да попречи на задържането му. Има лекарски екип, който го наблюдава. Каквото е за всички, такова и за него", отсече вчера шефът на Апелативната прокуратура Емил Христов.

"Зартов имаше висящо досъдебно производство за непостроеното селище "Инглиш вилидж". Експертиза на движението по банковите сметки показа, че има присвоена сума в особено големи размери, това наложи задържането му", обясни  прокурорът Димо Маджаров.

Началото

"Да построим едно хубаво и модерно предградие на Бургас, където хората да живеят на чист въздух. С много зеленина, с паркове и плувен комплекс. На брега на Мандренското езеро, до защитената местност на река Изворска. От центъра на Бургас до това място са само 20 километра."

С тези обещания Зартов стартира през 2006 г. проекта си за селището. То трябваше отдавна да е кацнало до живописното странджанско село Димчево. Но това не се случи, тъй като парите се "изпариха".

На тържествата Ивайло Зартов обяви, че ще строи "Инглиш вилидж", заедно с руски инвеститори. А на първата копка присъстваха тогавашният кмет Йоан Костадинов, руският посланик, прочетено бе и поздравление от депутат от Руската дума.

Селището трябваше да се състои от над 40 къщи, всяка по 200 кв. м. Но изведнъж строежът спря. Бяха направени 7-8 къщи и нищо друго. Сега гледката е само коне и магарета, пасящи на иначе красивата зеленаливада.

През януари миналата година мажоритарните собственици на "Инглиж вилидж" се оплакаха, че Зартов ги е ощетил с близо 3 милиона лева и го смениха като управител на фирмата. Родният предприемач обаче твърдеше обратното - фирмата му дължи пари.

Приблизително по това време избухна и грозен скандал между него и руския консул в Бургас Тонко Фотев, с когото бяха най-добри приятели. Една от доведените дъщери на Зартов - Аня, обвини Фотев, че блудствал с нея през 2007 г. Консулът отрече и заяви, че е възмутен. Последва дълга и неприятна сага, а Фотев заведе и дело за клевета.

От Чехия до Бургас

Ивайло Зартов се появява в Бургас през 2004 г. Идва от Чехия,където живял. Но и имал присъда за грабеж. Със стъпването си в морския град започва да изкупува земеделски земи. Пристига с голямата си фамилия - пет красиви дъщери.

Те ходят с него навсякъде, та дори и на фитнес. И подобно на войници изпълняват разпорежданията на баща си. В крайна сметка в това бургазлии съзират нещо симпатично - пет дъщери, отличнички, помощници вкъщи, съпричастни към делата на баща си.

Едва по-късно стана ясно, че това са доведени дъщери на Зартов от първия му брак. С изключение на най-малката. През 2007 година Зартов се обозначи не само като бизнесмен, но вече и като политик - председател на партия "Движение за социален хуманизъм".

Започва и кампания за откриване на старчески дом, стана кръстник на детска градина, спонсорира книга за педагогическото образование у нас, купуваше телевизори за пенсионери. Човек от офиса му всеки месец носеше до медиите пълен отчет за делата на Зартов. Но така или иначе на изборите неговата листа претърпя крах - по-малко от 1000 гласа.

"Добрите дела, правени с чужди пари, изиграха лоша шега на бизнесмена", обявиха магистрати по време на делото във вторник. Шефът на фирма "Инглиш вилидж" Роман Еременко бе лаконичен: "Ще чакаме делото да влезе в съда, доволни сме, че българското правосъдие действа."

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
29.03.2013 Връщат Зартов в затвора, за да излежи ефективната си присъда
28.03.2013 Зартов искал "жива връзка" за рязането на пръста
26.03.2013 Шокиращо видео (18+): Бургаският бизнесмен Зартов си отряза пръста
14.09.2012 Зартов свали имунитета на руски депутат
10.12.2011 12 г. затвор за бизнесмена Ивайло Зартов
14.11.2011 Делото срещу Зартов отново в съда
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).