Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Историческият музей представи основните акценти за развитието си в периода 2014 - 2018 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 14:03 / 06.11.2013Коментари (0)727
© Burgas24.bg
Бургаският музей представи основните акценти в стратегията за развитието и дейността си през 2014 - 2018 г.

Основната работа на всеки един музей е да издирва, изучава, съхранява и представя с познавателна, образователна и естетическа цел културно-историческото наследство, културните ценности, материалното и нематериално наследство на България. Конкретно регионът на Бургас е изключително богат както на археологически, така и на исторически, природни и етнографски обекти и материали, които са същевременно с висока степен на атрактивност. Именно тяхното представяне и популяризиране е в основата на концепцията за развитието на музея, съобщават от институцията. Ето и акцентите на музея:

1. На първо място, една от основните дейности ще бъде съхраняването и опазването на културните ценности както в музейните фондове, така и на терен. Това са археологическото културно наследство, експонатите и находките от различни исторически периоди до ново време. Доброто състояние на тези ценности позволява тяхното експониране и с различни цели.

2. На второ място, ще бъде ускорена работата, отнасяща се до експозициите на Бургаския музей. Те са вече доста остарели и е наложително да бъдат променени в духа на съвремието. Това означава освен да са модерни, с много висока степен на атрактивност, тяхното въздействие да бъде възпитателно, с образователна цел, и най-важното - да бъдат разбираеми и харесвани. Затова е нужно да се подготвят освен ново експониране, но и нови по дух и стил текстове и описания на конкретните паметници. Планира се и постоянна експозиция "История на Бургас", за която вече се изготвя експозиционния план.

3. Същевременно ще се обърне специално внимание на временните експозиции в летния сезон, когато туристопотока в Бургас е вече много сериозен. Бургас не е вече транзитен център за туристи, самия град е вече утвърден център на туризма. Именно това налага предлагане на нови атракции и изложби, които освен че ще доведат нова публика, ще доведат и до допълнителни приходи за музея.

4. На четвърто място, ще бъде засилена работата с подрастващите. Планира се обща работа на музея с училищата, като ще бъде наблегнато на подготовка на временни тематични експозиции, които са във връзка с преподаваните дисциплини за определените исторически периоди. Така учениците ще могат не само да прочетат своя урок в учебника, но и да се докоснат до отделни експонати и да научат нещо повече за епохата именно в музея.

5. По отношение на археологическото културно-историческо наследство, ще се направи всичко възможно да се засилят темповете на проучване на стратегическите за Бургас археологически обекти. Това ще бъде обаче съчетано с изготвянето на проектиране и изпълнението на консервацията, реставрация и експониране на паметниците.

По отношение на археологическото наследство се планира и още нещо, което е важно не само за музея, но и за Бургаската общност. Става въпрос за издирване на археологическите паметници на територията на Бургаска община, създаване на база данни от такава информация, която впоследствие ще се използва не само за научни цели. Тази информация всъщност ще даде археологическия ресурс на Общината, което вече е основа за развитието на културно-историческия туризъм с чисто туристическа цел.

И накрая, но не на последно място - всички дейности ще бъдат съпроводени със сериозна рекламна кампания, отразяваща музейните дейности. Планира се изготвянето на нови рекламни материали от различни типове, достъпност до тези материали и оттам - повишаване на собствените приходи на музея, с които именно ще се разширява музейната дейност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: