Искат да вкарват в пътя проблемни малчугани чрез трудотерапия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:39 / 07.10.2010
659
В България е трудно да се приложи трудотерапията, защото по закон децата тук до 16 години нямат право да работят. Това коментира  секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бургас Десислава Василева. Идеята на трудотерапията е да се приучат на труд т.нар. проблемни деца. В случая не става въпрос за тежък физически труд, а за занимания като грижа за животни, бране на билки и др.

 Такъв тип терапия се провежда например в Унгария, обясни Василева, която в качеството си на секретар на Комисията в Бургас е посетила дом за деца именно в Унгария. Посещението е по проект на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, които са организирали семинар за обмен на чужд опит. Участие са взели секретари от цялата страна и председатели на комисии. Посетени са били Унгария и Австрия.

"Системите ни са коренно различни, в България има комисии, в другите държави по друг начин са устроени нещата и превенцията на детската престъпност. Подходът на различните държави към проблема е различен. Например в дома, в който бяха аз в Унгария, се отглеждат 100 деца, малко повече са децата, отколкото в ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията", но в нашия дом персоналът е около 20, а в Унгария бяха 50.

Установили са, че техните пространства вдигат агресията и децата са настанени в истински дворец, вътре са запазени антични мебели, рояли, всичко се пази. Директорът на дома живее с децата. Имат огромна площ около дома. Всички деца, които не ходят на училище, работят до 12 часа, разбира се не тежък физически труд", разказа Василева. Тя обясни, че издръжката на дома е разделена между държавата и общината, като те си поделят по 50%. Така издръжката на едно дете за година е в рамките на около 3 000 евро. Василева обясни, че опитва да намери начин трудотерапията да се приложи и у нас.

"В закона за борба с противообществените прояви е допуснато извършването на обществено полезен труд. Но по този начин децата го приемат като наказание, което си е и такова, въпреки че казваме, че е възпитателна мярка. Това повдига повече агресията, озлобяват се. Докато ако е включено като ежедневна дейност, като нещо необходимо, и по този начин се подхожда, те се научават да работят и им е приятно", обясни Василева.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).