Искат Мултикултурен център на мястото на Немската болница

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
13:59 / 29.02.2012
4359
Мултикултурен център, в който да се помещава и бургаската библиотека, да бъде изграден на мястото на Немската болница, това смята, че трябва да бъде направено Наталия Коцева, директор на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас.

Тя обясни, че от години има създаден проект за това. Община Бургас започна допитване сред бургазлии за мнението им какво да се случи с т.н. Немска болница. Масивната сграда е построена през 1935 г. като училище, което функционира до 1944 г. В края на Втората световна война тя е превърната в болница.

"Ние сме активирали всички наши читатели, приятели, съмишленици да дадат своя глас за нея, защото някак си не е справедливо най-стария културен институт от година на година да се прехвърля идеята. Ако се загуби този терен се губи и шанса библиотеката да бъде помещавана във централната градска част, тъй като това е световен стандарт. Тя не може да бъде в периферията на града за да обслужва целия град", смята Коцева.

По нейните думи Бургас е единственият голям град в страната, който няма единна сграда на библиотеката, а е разделена в четири отделни сгради. "Доста съм смутена и донякъде разочарована от отношението към библиотеката, защото дълго време в последните години битува едно мнение сред обществото, има и идеен проект, сградата на бившето Немско училище да бъде библиотека. Даже повече от библиотека, става въпрос за мултикултурен център, в който и библиотеката да се помещава. Тази идея търпи развитие като в последния вариант е, че библиотеката въобще не се предлага като идея, просто в свободен текст бургазлии да изразят своята воля какво искат да се случи в тази сграда. И така на базата на тези предложения, ако библиотеката съществува вече ще се проведе някаква анкета на сайта на общината. Бургас е единственият голям град в страната, който няма единна сграда на тази институция, може би най-устойчива във времето", посочи Коцева.

По нейните думи библиотеката промяна своята визия, функции и информационни възможности. "Ако досега са били книжни те стават електронни, така че библиотеката се развива във времето, но като институция е устойчива", обясни Коцева. Тя посочи, че в Европа и света се строят прекрасни библиотеки. В другите градове, дори и в съседни балкански държави, библиотеките се помещават в емблематичните сгради на всеки град. Това е въпрос и на престиж, защото библиотеките са и социални институции, смята тя. В бургаската библиотека се създават дигитални бази, предлагат се нови услуги, наред с традиционното обслужване. По нейните думи и днес се чете и то много, независимо дали от книги или електронно.

"Въпросът е какво четат хората. Цивилизованият свят чете и книги, издават се в страхотно големи тиражи, даже се увеличават, за сметка на периодичния печат. По-голямата част от пресата може би ще мине в електронен вид, но книги се четат, не само като сантимент, но и като надеждна и сигурна информация във времето", посочи Коцева. Тя цитира изследване преди години, според което едва 8% от информацията в интернет е научно доказана и вярна. "Библиотеките имат тази заслуга да бъдат навигатори и да помагат на хората да достигнат до най-вярното и надеждно знае, познание и фактология", категорична бе тя.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (10)

Още по темата (18):
09.12.2021 Този човек дойде в Бургас, остана очарован и откри причина да се върне
01.04.2021 Бургаската библиотека отвори врати! Призрачна сграда на Немската болница е модерен културен център
31.03.2021 Не е шега! Храмът на книгата очаква своите посетители от 1 април
09.02.2021 Важен въпрос: Защо в двора на новата библиотека на Бургас има подземен паркинг, а не амфитеатър
21.01.2021 Подреждането на новата библиотека напредва! Скоро ще посрещне своите
читатели!
05.01.2021 Подреждат книгите в новата библиотека на Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...
Мъж от Айтос живее втори живот благодарение на лекарите от УМБАЛ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).