Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Институциите в Бургас набелязаха конкретни мерки за повишаване на сигурността в училищата
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 24.09.2009Коментари (0)989
По инициатива на кмета Димитър Николов в Бургас се състоя среща на всички местни институции, които работят с деца. Повод за свикването й станаха зачестилите случаи на агресия в бургаските училища.

В срещата взеха участие зам.-кметът Йорданка Ананиева, представители на ОДП - Бургас, дирекция УКОРС при Община Бургас, РИО - Бургас, дирекция „Социално подпомагане" - Бургас, Център за превенция на насилието - Бургас, Съюз на работодателите в сферата на образованието /директорите на училища/, Детска педагогическа стая - Бургас, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и др.

„Събрали сме се не за да констатираме за пореден път, че проблеми има, а за да набележим конкретни мерки и срокове за тяхното решаване", обяви кметът Николов в началото на срещата. Той поиска съдействие от полицията за изработването на единни правила за охрана в училищата, които да бъдат предоставени на всички директори. Изготвянето им трябва да включва преразглеждане на договорите с охранителните фирми, както и съответните промени в правилниците за вътрешния ред в учебните заведения. Седем дни е поставеният за формулиране на единните правила срок.

Междувременно Центърът за превенция на насилието, който бе създаден със съвместните усилия на община, полиция и организацията „Деметра", започва проучване във всички бургаски училища. Идеята е да се изработи карта с местата, които са с най-висок процент на риск от насилие - училищни дворове, площадки, близки заведения. Тази карта ще бъде предоставена както на ОДП и общинска дирекция УКОРС, за да засилят присъствието си в тези райони при своите ежедневни обходи, така и на охранителите в училищата, за да насочат повече внимание към горещите точки.

На база резултатите от анкетата и изготвената карта на рисковите райони, Община Бургас е готова да финансира изграждането на локално видеонаблюдение в училищата още до края на тази година, както и да помогне за ограждане на училищата там, където това още не е извършено. Кметът Николов изрази мнение, че в извънучебно време училищните територии задължително трябва да са заключени. Той постави срок от два месеца за въвеждане на първоначално набелязаните мерки, след което ще бъде насрочена втора среща в същия формат, за да се извърши анализ и евентуално да се направят корекции.

Конкретни предложения по време на срещата направиха и представителите на други институции. От ОДП заявиха, че в училищата трябва да има щатен отговорник по сигурността, който може да бъде съответния педагогически съветник или психолог.

Към настоящия момент, в условията на делегирани бюджети обаче, много директори съкращават бройката за такъв специалист.

По време на дискусията повечето участници се съгласиха, че заради неатрактивното заплащане днес охранителите в училищата са предимно пенсионери, които не наблюдават децата по коридорите, не упражняват контрол, и по-често играят ролята на не особено бдителни портиери. Беше цитиран пример с охранител, който при случай на сбиване изгонил ученици извън двора на училището - там, където не е длъжен да се намеси. По този повод беше предложено да се преразгледат договорите с охранителните фирми, за да залегне в тях изискване служителите им да охраняват и близкото пространство около училищата.

От съюза на училищните психолози също излязоха с конкретни предложения за подобряване на сигурността - сред тях и тези за постоянна осветеност на училищните територии; ежеседмично посещение на районния полицейски инспектор в съответното училище, за да се среща с децата и да изслушва проблемите им заедно с педагогическия съветник; определяне на отделни помещения за срещи на родители с учителите, за да не се търсят по етажите и да се създават предпоставки за конфликти; популяризиране на извънкласните форми на обучение.

В края на срещата кметът Николов заяви, че ще предложи на Министерство на образованието и науката във формулата за разпределение на средствата за издръжка на училищата официално да се въведе и сума за разходите по охрана. В момента най-честата практика е училищата да си наемат служител от охранителна фирма със средства, събрани от училищното настоятелство.




Още по темата: общо новини по темата: 5
06.10.2009 »
24.09.2009 »
16.09.2009 »
16.09.2009 »
16.09.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: