Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Има хотели без защита на личните данни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 29.07.2010Коментари (0)884
© Burgas24.bg
Само в областна управа са изрядни
Веселин Целков е преподавател по информационна сигурност в СУ "Св. Климент Охридски", Нов български университет и Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии. Научен ръководител е на студенти и аспиранти в областта на информационната сигурност. Ръководител и сертифициран инструктор е на регионалната Cisco академия във ВА "Г.С.Раковски".

Полковник от резерва на Българската армия. Работил е като научен сътрудник в областта на защитата на информацията във Военен научно-изследователски институт на Генералния щаб и ст. н.с. II ст. в Институт за перспективни изследвания за отбраната, Военна академия "Г. С. Раковски".

От 2002 до 2007 г. е бил член на Държавната комисия по сигурността на информацията. Участник е в български и международни работни групи по въпросите на сигурността на информацията. Бил е национален представител в множество форуми и работни групи на НАТО и ЕС в областта на защитата на информацията. През 2007 г. е избран за член на Комисията за защита на личните данни. Владее английски и руски език.

- Г-н Целков, стана ясно, че представители на Комисията за защита на личните данни са извършвали проверки на територията на Бургаска област. Тъй като дейността на тази комисия е публична, бихте ли съобщили какво констатирахте и има ли място за тревога у гражданите, че с техните ЕГН-та и адреси може да се злоупотреби?
- Посещението в Бургас беше част от работата на комисията за защита на личните данни, а тя е насочена освен към установяване на нередности, още и към информираност на тези лица, които по закон задължително трябва да се регистрират при нас, за да могат да обработват такава информация.

- Кои обекти проверявахте?
- Това беше мащабна проверка, която се състои от две големи части. При първата бяха посетени 25 хотела в Слънчев бряг и Свети Влас, като критериите, които използвахме, бяха свързани с големината на тези почивни бази, категорията, легловия капацитет и произтичащото от това задължение на съответния собственик да регистрира в комисията своите служители, упълномощени за работа с този род информация - т.е. боравене с личните данни на граждани - наши и чужди. Проверката в хотелите беше свързана с това да се установи дали са извършени нужните регистрации на тези служители за работа с лични данни.

- Това сложна процедура ли е?
- Не, напротив, за да започне един служител да обработва лични данни, е достатъчно да се регистрира в комисията. Само това. От 25 хотела 13 се оказаха в нарушение и на тях бяха съставени актове за установяване на административни нарушения.Знаете на какъв хал са хотелиерите в тази икономическа криза. Вероятно след тези актове ще последват наказателни постановления и глоби.

- Колко струва такава регистрация в комисията?
- Напълно безплатно е и може да се извърши по електронен път, отнема между 10 и 15 минути. Дори не е нужно да се идва до столицата и да се правят разходи за телефонни услуги. Сайтът на комисията за защита на личните данни е много добре разработен и там могат в подробности да се видят условията за тази регистрация. Казах - всичко е безплатно. Целта с тази мащабна проверка в курортите не е за да стресираме туризма в разгара на сезона, а за да подсетим всички останали, че трябва да свършат задължителната работа по тази регистрация. Нарушителите са знаели много добре, че ще има санкции, но въпреки това не са предприели нищо в тази насока. Проверката е с дисциплиниращо въздействие за останалите.

- Колко ще са глобите като размер?
- Не мога да кажа, защото е в правомощията на комисията. Тя е петчленна, на свое открито заседание ще приема констативните протоколи от актовете и ще даде указания на председателя г-жа Венета Шопова да издаде съответното наказателно постановление.

- Спокоен ли сте в тази ситуация - ще има 13 солено наказани, между тях сигурно са собственици, които ще ви обвинят, че действате избирателно, че са жертви, тъй като са близки до кръгове от политическата опозиция?
- Списъкът за проверяваните се изготвя по план, изготвя се от комисията, която е 5 членна и е колегиален орган, целта ни е стъпка по стъпка всички регистратори да спазват наредбата за минималните технически изисквания при боравене с лични данни, така че не само българските, но и чуждите граждани да са спокойни, че подавайки документите си за самоличност, данните в тях ще бъдат коректно обработени и съхранени.

- Имало ли е "офериране" под масата от страна на някои нарушители - с рушвет да бъде укрит резултатът от проверката?
- Аз не съм участвал, тъй като по същото време бях ангажиран с други две проверки - в областната администрация и в медицинския център и многопрофилна болница "Лайф хоспитал". Проверката на хотелите се водеше от два екипа - на Валентин Енев и на Цветан Иванчовски. Не са съобщавали за такива опити, нашите хора са добре обучени и си изпълняват задълженията, не допускам някой да е посмял да им предложи подкуп.

- Какво установихте в бургаската областна управа?
- Всяка година комисията приема списък за проверка на големи администратори на лични данни, такава е практиката от 3 години, м.г. бяха проверени общините София, Пловдив и Варна, МВР, МВнР и ДАНС. Тази година е ред на вашия областен управител Константин Гребенаров. Установихме, че тук е извършено огромно количество работа, всички регистри са заявени, има действащи вътрешни правила, компетентни служители. Гражданите на Бургаска област могат да бъдат спокойни. Имаше само дребни забележки, които бяха отразени в хода на проверката и отстранени.

- Като цяло какъв е изводът за работата на нашия областен управител?
- Изключително положителна, създадена е много добра организация, добре работи и главният секретар на Областна управа Милена Лакова.

- Резултатът от частната болница "Лайф хоспитал" какъв е?
- В "Лайф хоспитал" имаше процес, който трябваше вече да е приключил, ние очаквахме по-сериозно отношение, защото там се обработват и т.нар. чувствителни лични данни?

- Кои лични данни влизат в категорията "чувствителни"?
- Наличие на определено заболяване, сексуална ориентация и т.н. В случая става въпрос, че не е създадена необходимата организация за събиране и обработка на такива данни.

- Сигурно ще се стигне до санкция за собствениците? Тук започна ожесточена конкуренция между частниците в здравеопазването.
- Ние не работим по сигнали в смисъла, който влагате. "Лайф хоспитал" бяха стартирали регистрацията си от миналата година и попадайки в графата на регистратори, обработващи чувствителни лични данни, те бяха длъжни в определен срок да предоставят в комисията всичко, което е необходимо. Водили сме няколко телефонни разговора с тях. Но по една или друга причина тези разговори не са довели до завършена процедура в указания срок. А този срок отдавна е изтекъл, защото кореспонденцията ни е от началото на т.г.. Ние имаме списък на всички хора, обработващи чувствителни лични данни, които са стартирали този процес, но не са го завършили и при тях подходът ще е аналогичен - завършваме с акт за установяване на административно нарушение, след което се изготвя наказателно постановление. Такова ще получат и медицинският център "Лайф хоспитал", и едноименната многопрофилна болница.

- Материята е много абстрактна. Разбирам, че Вашата работа е да контролирате и санкционирате, но защо не се помисли и в покоса ограмотяване на хората, в чиито ръце попадат лични данни на граждани?
- Благодарение на активността на вашия областен управител, както и на съвместната ни добра дейност, ние планирахме обучение в началото на септември. Така всички кметове и главни секретари на общини ще преминат безплатен курс, на който ще отговорим на всичките им въпроси.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: