И пенсионери кандидатстват за „личен асистент”

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:20 / 23.03.2010
660
295 души от Бургаска област са назначени за „Личен асистент" по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". В Бургас от 1 март по тази дейност вече са заети 60 човека. Личните асистенти, които ще работят на 8-часов работен ден ще получават около 312 лева месечно. Останалите ще предоставят услугата почасово. Предвижда се това да стане в рамките на следващите 12 месеца.

Дейността се изразява в полагане на различни грижи за болни и възрастни хора в домашни условия. Тази операция допълва действащата програма на Социалното министерство „Асистенти на хора с увреждания", която е финасирана от бюджета.Средствата на дейността „Личен асистент" са по линия на Европейския социален фонд. Програмата предлага по-облекчени условия за кандидатстване, като това могат да направят и пенсонерите.

Право да бъдат включени в дейността "Личен асистент" имат безработни лица, получаващи месечни помощи за подпомагане или отговарящи на условията за отпускането на този вид помощ и полагащи постоянни грижи за хора с увреждания или тежко болни лица. Безработните лица могат да бъдат включвани в дейността "Личен асистент", ако отговарят на следните условия: - да са в трудоспособна възраст и да са регистрирани в Дирекция "Бюро по труда"; - да са членове на семейството или роднини по възходяща или низходяща линия до втора степен, по съребрена линия до втора степен; роднини по сватовство до втора степен на обслужваните лица. Членове на семейството са съпруг/ съпруга. Роднини по възходяща или низходяща линия са баба/ дядо, син/ дъщеря, внуци.

Желаещите да се включат в дейността "Личен асистент" се обръщат към дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес. Работодател по дейността се явяват структурите на Агенцията за социално подпомагане - дирекциите "Социално подпомагане".

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).