Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Хлябът в Бургас поскъпва средно с 5 стотинки
Автор: Екип Burgas24.bg 13:20 / 07.01.2011Коментари (0)942
© Impact Press Group
Първите частни производители вече започнаха да повишават цената на хляба в Бургас, съобщи председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите Красен Хлебаров.

Всеки производител си прави сам калкулация и сам преценя с колко ще повиши цена. Основната причина за повишаването на цената на насъщния е цената на брашното посочи Хлебаров. По думите му проблем с цената хляба винаги е имало и ще продължи да има и в скоро няма да се разрешат именно поради непрекъснато поскъпване на най- важната суровина- брашното. 

По думите му цената на брашното за 6 месеца е скочила със 100 % , а цената на хляба като цяло се е увеличила с 5 стотинки. "Като преглеждам фактурите юни съм купувал брашното за 390 лева на тон, а през декември съм го купувал на 700 лева за тон. Говоря за насипно брашно, а не в чували, тъй като в чували е по-скъпо. Лично за себе си и за моята фирма мога да кажа, че за тези шест месеца хлябът съм го повишил с 5 стотинки и от 75 стана на 80 стотинки за 600 - 700 грама хляб. В момента сме на последни издихания.

Посрещнахме новата година, но следващата не се знае дали ще я посрещнем", каза Хлебаров. На въпрос, че в магазинната мрежа рядко се срещат такива цени на хляб за стотинки и повечето са предлагат за над 1 лев Хлебаров уточни, че става дума за доставна цена, а според политиката си всеки търговски обект сам преценя каква надценка да сложи.

Цената на хляба се увеличава от опаковането, нарязването,а и заради поскъпналите горива. Той допълни, че има и парадокси в ценобразуването. Докато производителите доставят хляб на веригите магазини на цена 60 - 70 стотинки в същото време при изчисление на приготвения в самите вериги видове хляб има случаи, когато цената му на килограм да достига 4 лева.

"Далеч съм от мисълта да правим хляба два или три лева на килограм или да гоним европейски стандарти от 4,5 и 6 лева, защото много добре се познаваме българите. Аз лично мога да говоря за себе си, но предполагам, че и колегите са на същият огън на какъвто сме ние и в момента повишаването цената на хляба не е спекулация. Ако останем на тази цена означава до три месеца да сме затворили и да сме потънали до гуша в дългове, тъй като в момента сме до кръста. Спекулации е да се говори, че се опитваме да печелим на гърба на населението. В крайна сметка при нас работят хора, плащаме заплати, осигуровки и данъци, а има колеги които и не плащат нито осигуровки, нито данъци и за това се появяват хлябове от 60 стотинки. Лично аз от понеделник с пет стотинки ще вдигна цената на хляба, дори и да загубя количество. По-добре да произвеждам по-малко хляб и ако трябва ще намалим заплати и ще съкращавам хора", каза още Хлебаров. 

По думите му без да се повиши цената на продукцията производителите на хляб няма как да издържат, още повече, че трябва да имат печалба, за да се издържат и да инвестират в производството. 

Той допълни, че отдавна в бранша чакат наистина засилени проверки за да бъдат открити нелегалните пекарни и пласьори. Ние може на едни да им бъдат правени по няколко ревизии, а на други не. "Не може една фирма която произвежда 10 000 - 15 000 хляба на вечер и това да е публична тайна да отчита печалба от 250 000 - 300 000 годишен оборот. Не може един да прави 10 000 хляба и да плаща 15 0000 ДДС на месец, а друг да прави 15 0000 хляба и да плаща 1000 лева ДДС на месец", каза още Красен Хлебаров.


Източник: Радио Фокус








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: