© Burgas24.bg | | Общинското предприятие "Хляб и хлебни изделия" трудно издържа на конкуренцията от страна на частните фурни. Въпреки това то разчита на продукцията си доказала се през годините и дори дружеството е защитило търговска марка в патентното ведомство.Бургаският хлебозавод след като дълги години работи на загуба и бе в списъка на предприята с най-лоши икономически показатели, вече може да си поеме глътка въздух.
Основен проблем пред общинската фирма Хляб и хлебни изделия е сезонността на продукцията, като се има предвид туристическата насоченост на бизнеса в Бургас.
Въпреки ,че през последните години дружеството бе в списъка на общински фирми с най-лоши икономически показатели днес при отчета управителят на фирмата Пенка филева се похвали, че за 2008 година ръководеното от нея дружество е увеличило печалбата си с 8 пъти до 331 хиляди лева.
Работи се в общинската фирма по технология, която вече е доказала ефективността си през годините. Това обаче създава и редица проблеми, което влияе най-вече негативно върху конкурентноспособността на фирмата спрямо частните фурни в Бургас.
Според управителят на „ Хлюб и хлебни изделия" Пенка Филевав дружеството имат много сериозни проблеми с енергоемкостта на технологията. Ако те, с тази технология произвеждат един хляб за 5,5-6 часа, то частните фурни го правят това за два часа.
В началото на 2009 година общинското дружество е кандидатствало по програма за газификация на производството си, както и за средства за повишаване квалификацията на персонала си |