Хлебопроизводителите в България били намаляли драстично

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:20 / 13.03.2013
580
В момента цената на хляба е абсолютно реална с възможно най-малкия марж, който позволява на производителите пазара да се реализира. Това коментира председателят на местния браншови съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Няма основание за драстично намаление на хляба на пазара, смята той. Людиев обясни, че за последните 8-10 години хлебопроизводителите в България от 2200 в момента са 675, по доклад на КЗК. По неговите думи всички, които са се опитвали да продават на ниски цени са стигнали до фалит.

Людиев обясни, че в ЕС ДДС за храните е до 10%, по неговите думи едно сваляне на ДДС за хлебопроизводителите толкова драстично може да се отрази много сериозно на бюджета, тъй като и други браншове ще го поискат. Няма как да стане само за хляба, както предлагат от Асоциацията на зърнопроизводителите, а за всички храни, според него. Това обаче ще се отрази много сериозно върху бюджета на държавата, смята Людиев.

Ако ще помагаме на бизнеса нека е разумно и да се започне примерно с намаляне на ДДС с 1 - 2 %, посочи той. Людиев очаква запазване на сегашната цена на хляба. По неговите думи хлебопроизводители, които произвеждат само хляб не са в цветущо състояние в момента. Според него, начинът да оцелеят малките хлебопекарни е да не се конкурират с големите, да създават уникални неща, а не да се борят с огромни холдинги и хлебозаводи.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).