Хиляди щъркели заливат небето над Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:58 / 27.08.2009
1088
Както повелява традицията, в края на август, в Атанасовско езеро до Бургас, природолюбители от всички точки на България и света се събират, за да участват в най-старата природозащитна бригада. Тя се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Поддържан резерват „Атанасовско езеро".

Една от оновните цели на събитието е проследяването на есенната миграия на птиците. Както е известно на повечето бургазлии, над града ни преминава най-големият прелетен път в България известен с името „Виа Понтика". Всяка година в края на месец август огромните ята щъркели покриват небето по Черноморието, удивявайки хиляди хора с великото тайнство на миграцията.

Тази година също не е изключение и младите орнитолози с нетърпение очакваха появата на първите големи ята. И те не закъсняха. Огромно ято от над 10 000 щъркели, почти затъмни небето над езерото, а след него започнаха да минават по-малки групи птици, като на края бройката им нарасна до над 30 000. И всичко това само за един ден.
На това невероятно събитие се насладиха участниците в природозащитната бригада Атанасовско езеро организирана от БДЗП.

Тази година тя се подпомага финансово от М-тел, по програма М-тел ЕКО Грант. Подкрепят я й РИОСВ Бургас, „Черноморски солници" АД, Военноморска база Бургас и Природозащитния център „Пода".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).