Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Хиляди пенсионери чакат с часове на опашки да получат пенсии
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 11.12.2009Коментари (0)831
© Burgas24.bg
36 904 са били пенсионерите от община Бургас в края на миналата година, а за цялата област броят им е бил 84 547. Това показват данните на териториалното статистическо бюро.
Всеки месец близо 50% от тях се редят пред пощенските станции, за да си вземат стотината лева, които им се полагат след десетилетия тежък труд.

Без оглед на пек и студ, те стоят на дългите опашки и търпеливо чакат месечната дажба, която не надвишава джобните пари за ден на друга група от хора. Пенсионерите имат възможността да получават пенсийките си по банков път, чрез дебитни карти или да се възползват от услугата "пенсия у дома", за която могат да подадат заявление към "Български пощи". След одобрение касиер им носи всеки месец парите у дома.

Само че немалка част от бургаските пенсионери предпочитат традиционния стар начин да си вземат паричките лично от пощенския клон. Причините са различни. Някой от съгражданите ни са твърде възрастни тепърва да се учат да използват банкомати. За други таксата, която вземат банките за обслужване на картите, излиза солено за 125-те лева, които получават.

Вярно е, че някои банки начисляват лихва, подобна на личните влогове на сумата в картовата сметка, но една малка пенсия бива изхарчена моментално, предимно за лекарства, а остатъка отива за хляб и плодове, така че няма смисъл от цялата тази процедура, оплакват се пенсионери. Този месец - декември, по традиция свързан с по-големи разходи, пенсиите биват давани от 7-и до 18-и.

Въпреки че вече са минали няколко дни от началото на кампанията, опашките пред пощенските станции не са намалели. И докато в така нареченета "Нова поща" в Бургас всичко е регламентирано и струпване на хора няма, положението в по-малките клонове, по комплекси и квартали е много сериозно. Опашките от струпаните ни възрастни съграждани излизат далеч извън дверите на пощите.

Вчера такава имаше и пред така наречената "Стара поща" в града. Там, за да се стигне до основната зала с гишетата, бе въведен пропускателен режим с цел да се спазва някакъв ред. Само на 4 от гишетата се изплащаха пенсии. В тази неголяма пощенска станция лично пенсиите си прибират около 7 000 души, каза пощенската служителка Таня Томова. Така че бургазлии примирено чакаха реда си.

82-годишната баба Пена сподели, че всеки месец е така, вече е свикнала. Все пак този месец решила да изчака няколко дни преди да дойде за пенсийката. Мислела, че ще избегне навалицата, но уви, пак не й провървяло. В същото време не можела да чака, понеже вече нищо не й останало от предната. Илия Младенов пък заяви, че предпочита да се реди на опашки, вместо да си взема 127-те лева по банков път. И без това щял моментално да ги изтегли, а пък да плаща таксата за банкомат, после и за обслужване на картата не си струвало, онези с по 300 - 400 лв., нека те ползвали тези новости.

Все пак пощите трябвало да измислят някакъв ред, та всичко да ставало по-бързо. "Не може така да дремем под дъжда и да чакаме", оплака се Младенов. Най-малкото повече гишета да пуснат. Рекордьор  се оказа Гинка Иванова. Тя минавала през пощата от няколко дни, но като виждала опашката, отказвала се. Днес обаче решила - край, ще чакам. Та нали трябва да посрещна внуците на Коледа, да ги нахраня, подаръче поне някое малко да им купя.

Източник: в. "Бургас днес и утре"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: