Хиляди мигриращи водолюбиви птици приютиха езерата около Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:02 / 03.08.2010
665
Хиляди мигриращи водолюбиви птици приютиха езерата около Бургас в последните дни на юли. Това констатират експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на редовния мониторинг на Бургаските езера, извършван по проект "Живот за Бургаските езера" към програмата на Европейския съюз LIFE+, предаде репортер на Burgas24.bg. Наблюдаваните струпвания от по няколко хиляди екземпляра от един вид ясно показва, че вече е започнала есенната миграция на птиците.

Макар и в самото начало на миграцията само в Атанасовско езеро орнитолозите наблюдаваха над 2 000 екземпляра от видовете - стридояд, саблеклюн, кокилобегач, черноопашат крайбрежен бекас, голям и малък горски водобегач и много други. Повече от 1 000 са и жълтокраките и речни чайки, образуващи струпвания по езерата.

Разливите около комплекса от водоеми "Мандра-Пода" вече са заети от стотици лопатарки, малки и големи бели чапли и блестящи ибиси. Това са първите мигранти от тези видове, които при дългия си прелет по магистралата Виа Понтика спират за хранене и почивка на Бургаските езера.

Според специалистите птиците от тези видове, които мигрират в момента са предимно млади, все още неразмножаващи се екземпляри. Сред тях, обаче, има и възрастни птици, които ги водят по невидимата прелетна магистрала от север на юг.

Само в разливите край Слънчев бряг през почивните дни участниците в мониторинга са наблюдавали над 2 000 розови и къдроглави пеликана. Това са птици, които идват от Делтата на Дунав и спират тук да се хранят и почиват преди да продължат на юг. Орнитолозите очакват до края на август - началото на септември броят на розовите и къдроглавите пеликани значително да нарасне. По данни от предишни години максималната численост на тези огромни по размери птици в Бургаските езера по време на миграция е повече от 20 000.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).