Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гроздоберната кампания в Бургаско вече е към края си
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 09.10.2012Коментари (0)633
©
Гроздоберната кампания в Бургаска област вече е към своя край. Това съобщи Лоза Стоянова, председател на Териториалното звено на Изпълнителната агенция за лозата и виното в Бургас. "Към днешна дата се бере винено грозде от мискет червен, димят, юни блан, ркацители и каберне совиньон, които са късни винени сортове. Количеството преработено грозде от винарските изби и заводи на територията на областта към 4 октомври е 46 105 542 кг. това за поредна година потвърждава доброто състояние на сектора в областта. В това количество 46 105 т има внесено винено грозде и от други области", обясни тя.

"Гроздовата реколта е добра, а изкупните цени са по-високи от изминалите години. Добивите от виненото грозде за декар се съобразяват още през зимния период, когато започва резитбата на лозята. Те се прогнозират в зависимост от факта за каква категория вино ще се насочи гроздето от конкретното лозово насаждение, защото различните категории вина лимитират добива по различен начин. Напр. за качествените вина или за вината със защитено наименование за произход добивът не трябва да надвишава 900 кг./дка. За регионалните вина или вината със защитено географско указание не повече от 1300 кг./дка, а за вината без защитено наименование за произход и защитено географско указание добивите могат да бъдат по-високи", каза Стоянова.

През месец август инспекторите от Изпълнителна агенция по лоза и вино - Бургас извършиха втора предварителна оценка на очакваната реколта при винените лозя на територията на областта, допълни тя.

"Искам да подчертая, че прогнозните ни добиви на практика се доближават до реалните. Върху формирането на гроздовата реколта влияят редица фактори: природоклиматичните условия по време на вегетация на лозата, изложението на насаждението, сорта и неговите особености, извършването на основните агро-технически мероприятия, резитба, почвообработки, опазване на лозовите насаждения и виненото грозде от болести и неприятели чрез прилагане на растително защитни мероприятия. Всяка година условията на отглеждане на винените лозя са различни. Година с година не си прилича. Негативният фактор, който повлия върху оплождането и поява на изресяване при някои винени сортове като мерло, димят, мускат отонел и други са валежите през месец май, когато започна цъфтежът на винените лозя", каза още тя.

"През летните месеци юли, август и септември лозовата култура се развиваше при сухо време с много високи температури. Това от една страна запази гроздовата реколта от болести, но от друга повлия негативно върху добивите и рандемана вино грозде т.е. гроздовете останаха малки, гроздовият сок в самото зърно малко като количество, което рефлектира върху рандемана. Захарното съдържание на виненото грозде от различните сортове в Бургаска област е много добро и не би могло да бъде ниско при тази суша", обясни специалистът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: