Гражданска защита чисти живак от счупен термометър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:54 / 03.11.2009
16435
Вчера към 19:43 часа е получен сигнал от РЦ „112" за счупен живачен термометър в частен дом в ж.к. „Славейков", бл. 131, вх. 1, ап. 11, ет. 2 в Бургас. Спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция "Гражданска защита" - област Бургас е обработила мястото и събрала живака. Пострадали няма.

Сигналите за помощ при идентични случаи са доста чести, сочи бюлетинът на службата. Burgas24.bg напомня как трябва да се реагира в такива случаи:

Ако счупите термометър или поради някаква друга причина разпилеете живак трябва да предприемете следните защитни мерки:

- Мястото на разпиления живак се обработва със сяра на прах. Отворете прозорците, за да се прочисти въздуха в помещението
- Посипаният със сяра живак съберете с помпичка, лист от медно фолио, четка или прахосмукачка със задържащ филтър. Почистете мястото с миещи препарати.
- При поглъщане на живак, устата се изплаква добре с вода. При попадане на живак в очите, те обилно се плискат с вода в продължение на 15 минути. Трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.
- Ако децата са играли с "подвижните топчета", незабавно свалете замърсените дрехи, изкъпете ги обилно с вода и сапун.
- При вдишване на живачни пари, пострадалият се извежда на чист въздух, и се оставя в покой.
- При всички случаи на отравяния с живак и живачни съединения потърсете лекар-токсиколог.

Живакът е течен метал, изпарява се трудно, но парите му са изключително отровни. Внасянето на живак в жилищата е опасно. С различни метали и сплави - злато, мед, сребро, месинг и бронз, живакът образува амалгама, трайно се задържа върху тяхната повърхност, изпарява се бавно и може да стане причина за сериозни натравяния.

При продължително въздействие на парите на живака върху човешкия организъм се получава метален вкус в устата. При високи концентрации се уврежда предимно нервната система, отслабва паметта, появява се обща слабост, раздразнителност, главоболие и нарушен сън. Попадайки в организма чрез храна живакът и неговите съединения, засягат сърцето, червения костен мозък, кръвоносните съдове, черния дроб, далака, храносмилателната дейност, бъбреците и кожата.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).