Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Граничните полицаи от черноморските страни "задържаха" кораб и яхта, нарушители на държавната граница
Автор: Екип Burgas24.bg 17:38 / 03.07.2013Коментари (0)1121
© МВР
Граничните полицаи от черноморските страни "задържаха" кораб и яхта, нарушители на държавната граница. Учението "Черноморски ястреб" - 2013 затвърди доброто партньорство и сътрудничество между страните участнички.

Целите на учението, което се проведе днес, са отработване на споразуменията, свързани с информационния обмен и практическо взаимодействие на силите на страните от Черноморския форум за сътрудничество по отношение на граничното наблюдение, противодействието на нелегалната миграция и трансграничната престъпност, както и съвместни действия при търсене и спасяване на човешки живот.

Сценарият имаше виртуална и практическа част. По линия на Черноморския форум за сътрудничество на 30.06.2013 г. България получава чрез Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас съобщение от Република Турция, че кораб ще отплава от източната част на Черно море в посока българския бряг. В рамките на два-три дни на борда му, в открито море, ще бъде направен опит за нелегално прехвърляне на емигранти от държава в Близкия Изток от неизвестен риболовен кораб. След като стъпят на българския бряг, те ще бъдат транспортирани с автомобил във вътрешността на страната. В операцията се включват черноморските гранични служби на България, Турция и Грузия. В Черноморския център постъпва съобщение от турската брегова охрана, че корабът е открит в морето без система за идентификация. Той се движи без светлини и избягва основните морски направления.

Същевременно в Черноморския център в Бургас е получен сигнал от руската гранична охрана, че от пристанище Новоросийск е отплавала в посока България ветроходна яхта, плаваща под флага на същата близкоизточна държава.

Предполага се, че яхтата ще пренесе оръжие, което ще вземе на борда си от друг неизвестен плавателен съд. Вероятно е на борда да има и опасен товар с възможна двойна употреба. Граничните сили на Русия, Румъния и България прилагат план за действие при аварийни ситуации.

Заподозряният кораб и яхтата навлизат в български териториални води. Оператор на интегрираната система за наблюдение на морската ни граница забелязва, че от кораба е изхвърлен товар. Гранично-полицейските кораби на България и Русия се насочват към него и извършват бордови контрол. Открити са двама нелегални емигранти без документи. Те заявяват, че е имало още нелегални пътници, които са пуснати от екипажа зад борда. В издирването на хората се включва хеликоптер от специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция.

Гранично-полицейските кораби спират ветроходната яхта за бордова проверка, която е извършена от мобилна група на румънската гранична полиция. Българският кораб прехвърля екип, който извършва проверка за радиоактивни вещества и водолазен екип - за подводен оглед на яхтата. В помещенията на каюткомпанията са намерени осем пушки, боеприпаси за тях и един сандък с гранати. На плавателният съд са открити и материали, предназначени за направата на бомба. Гранично-полицейският хеликоптер открива надуваема лодка и петима души със спасителни жилетки във водата. Корабите се насочват към района и спасяват бедстващите имигранти, паднали зад борда. Екипажите на плавателните съдове -нарушители са задържани, започва полицейско разследване.

Дългогодишното партньорство между граничните служби на черноморските държави е изключително важно. То е пример за добро регионално взаимодействие, основано на взаимно доверие и подчинено на общи интереси.

Българската страна, която за трети път е председател на Форума за черноморско сътрудничество, продължава да развива и задълбочава сътрудничеството за обединяване на усилията за противодействие на тероризма и трансграничната престъпност в акваторията на Черно море.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: