Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Грандиозен галаконцерт откри Международния фолклорен фестивал
Автор: Екип Burgas24.bg 15:26 / 20.08.2013Коментари (2)1451
С традиционното пъстро шествие започна 41-вият Международен фолклорен фестивал в понеделник вечер. Жители и гости на Бургас се докоснаха до характерните традиции на участниците, които бяха празнично посрещнати по стар български обичай от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Тя връчи обредни погачи на ръководителите на всички ансамбли, които демонстрираха уменията си пред бургаската общественост най-напред на площада пред Общината.

След последното изпълнение всички танцьори и любители на фолклора се запътиха към Летния театър, от чиято сцена за 41-ви път прозвуча химна на Международния фолклорен фестивал - "Прехвръкна птичка".

Официалното откриване на фестивала бе с грандиозен галаконцерт, в който участие взеха всички 14 участника от 12 държави. Празничната церемония откри атрактивният и автентичен танц на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" - "Кукери". Чрез светлинното шоу и специално подготвената мултимедия всички гости в Летния театър успяха да се потопят в традиционните български танцови ритуали.

Кметът Димитър Николов приветства всички приятели на фолклора, че отново са част от това мащабно събитие с дългогодишна история. Той посъветва участниците в свободното си време да посетят останалите събития в общинския календар и културните забележителности в Бургас.

Наградата "Нестинарка" за особени постижения в развитието и съхранението на българския фолклор тази година връчи министърът на културата Петър Стоянович. Получи я основателят и дългогодишен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" проф. д-р. Стефан Чапкънов, който чества и 75-годишен юбилей.

Танцьорите от Фолклорен ансамбъл "Странджа" впечатлиха и оставиха без дъх всички присъстващи с емблематичния си сюжетен танц - "Нестинарка". Жарките светлини и буйни пламъци, сакралната музика и типичните нестинарски огнени стъпки, очароваха бургазлии и гости на града.

Вълнуващото изпълнение на странджалиите даде подобаващо начало на пъстрата фолклорна програма. Представителите на Грузия впечатлиха многобройната публика със своите оригинални и артистични хореографски изпълнения с ножове и акробатични номера. Не по-малко впечатляващи бяха екзотичните индонезийки със своите изкусителни танцови импровизации и акробатите от Египет.

Гала концертът бе закрит от типичен тракийски танц на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа". 41-то издание на Международния фолклорен фестивал тази година се осъществява в подкрепа на град Бургас за културна столица на Европа 2019.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.08.2013 г.
-1
 
 
ОМРЪЗНА НИ ВЕЧЕ ЕДНО И СЪЩО ВСЕ ТОЗИ ПРОСЛОВУД АНСАМБЪЛ ДЕТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА СВЯКА ГОДИНА ЕДНО И СЪЩО ТИЯ КУКЕРИ СЕ ИГРАЯТ ВЕЧЕ 100 ГОДИНИ ПЪК ПОГЛЕДНЕТЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ МАЙ ДОСТА СТАРИЧКИ ОСОБЕННО ПЕВИЧКИТЕ ЕДНА НА ГОРЕ ДРУГА ДЕБЕЛА И НИСКА СРАМММММ.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: