Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Градът на ЮНЕСКО - домакин на конференция, посветена на опазването на паметниците на културата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:04 / 08.04.2010Коментари (0)626
© Burgas24.bg
Обсъждане на бъдещи проекти за реставрация на средновековни църкви и тяхното финансиране бе сред акцентите в днешната среща между Ели Кирилова, зам. кмет в община Несебър, проф. Карагеоргиос, проф. Бакирдзис, Борис Хаджиев, представители на фондация „А.Г.Левентис", и председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки. По време на разговора проф. Карагеоргиос неколкократно подчерта, че фондацията искрено желае и ще помага на Несебър в съхранение и представяне на неговите културно-исторически ценности.

Напълно логично се стигна и до решението общината, фондацията и БНК на ИКОМОС да организират обща ежегодна двудневна конференция, чиято тема да бъде опазването на паметниците на културата. В първия ден симпозиумът ще дава възможност за срещи и обмяна на идеи на професионалисти в областта на културата. Във втория ден лектори - специалисти ще се срещат с местни хора, за да обсъдят с тях ползата и значението на опазване на безценното културно-историческо наследство, като основа за щастливо битие. Предвижда се първото издание на конференцията да е след активния летен сезон в Несебър.

Проф. Карагеоргиос и проф. Бакирдзис увериха, че след завръщането си от България, ще обсъдят финансовата рамка за консервация, реставрация и социализация на църквите „Св. Архангел Михаил и Гаврил" и „Св. Параскева" в Несебър, с чийто идеен проект се запознаха ден по-рано в Археологическия музей. Подробностите около него бяха представени от арх. Тодор Михайлов, член на колектива, спечелил конкурса за изготвяне на проекта. Експертите обсъдиха видяното, хареса им идеята за осмислянето на съвременната социализация и представяне за публиката на двете църкви - тяхното значение в структурата на стария Несебър, историческото им развитие и място в днешния културен живот на града. Проф. Карагеоргиос и проф. Бакирдзис приветстваха идеята да се акцентира върху ансамбловото звучене на двете църкви и връзките им с непосредствено прилежащата им среда.

Експертите от „А.Г.Левентис" обсъдиха заедно с директорката на музея Петя Кияшкина още един бъдещ проект - а именно финансиране от страна на фондацията на пътеводител на музей „Старинен Несебър" на български и на английски език. Гостите не пропуснаха да разгледат средновековните църкви, като по време на разходката им из стария град, констатираха с видимо задоволство, че за паметниците на културата в града на ЮНЕСКО се полагат грижи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: