Готвят нова Наредба за отличията и званията на общината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:21 / 12.10.2012
938
Общинският съвет в Бургас ще има нова Наредба за отличията и званията на общината, каза председателят на Общинския съвет - Бургас Снежина Маджарова. През предходния мандат на Общинския съвет на Бургас със званието "почетен гражданин" са удостоени 45 лица.

"Това не е малка бройка. През този мандат в Общинския съвет имаше сериозен дебат относно дали по този начин не се обезличава званието и трябвали така масово да бъде присъждано. И сега преглеждайки архивите виждам много сериозни имена, които са получили това звание, обикновено по предложение на дадени общности в нашия град", обясни тя.

За една година от работата на Общинския съвет до този момент 11 са новите почетни граждани на Бургас. Само за следващото заседание на съвета предложенията са за 10 личности.

"За сравнение в столицата за период от четири години със званието "почетен гражданин" са удостоени 33 лица. През предния си мандат столичния общински съвет прие Наредба, която е по-прецизирана от сега действащия при нас правилник от 2004 година. Решили сме да се заемем с изготвяне на нова наредба за отличията и званията на община Бургас. Предстои да направим предложение за създаване на временна комисия от представители на Общинския съвет, в която да поканим евентуално и представители на различните общности в нашия град, за да изработим наистина едни добри правила", каза още Маджарова.

Още в заседанието на края на месеца ще се обсъди създаването на такава комисия. Първият истински почетен гражданин на град Бургас е през 1963 година, дотогава са повече политически фигури, и това е олимпийският шампион Продан Стоянов Гарджев. Той е олимпийски шампион от олимпиадата в Токио през 1964 година, бронзов медалист в Мексико през 1968 година, два пъти спортист Номер 1 на България, два пъти световен шампион, допълни тя.

Маджарова определи предложението на НФСБ Чарлз Дикенс да стане почетен гражданин на Бургас като несериозно.

"Аз го приемам по-скоро като част от дебата за това обезценява ли се званието. Не мисля, че споменавайки името на нашия град в един пътепис е изключително голяма заслуга или принос в обществено-политическия на града ни", посочи тя.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).