Голяма част от ловците одобрявали въвеждането на единен ловен билет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:32 / 13.11.2013
668
Голяма част от ловците одобряват въвеждането на единен ловен билет, каза Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарско сдружение "Лебед". По думите му с въвеждането му най-малкото ще се намали документацията, която е длъжен да носи сега със себе си един ловец. В момента по време на лов един ловец трябва да носи разрешително за ловно оръжие, членска карта на сдружението, удостоверение за подборен отстрел и ловен билет. Единният билет само в едно картонче би съдържал цялата информация за статута на ловеца.

Каравасилев е виждал руски, шведски, испански документи за лов, но и там нещата не са изчистени до край, тъй като законодателството е различно в отделните държави. Навсякъде въпроса е решен по различен начин и затова на Каравасилев му се струва, че за пръв път тук в България ще се случи нещо така иновативно.

По думите му самото въвеждане на единен ловен билет е сложно и сега се уеднаквяват данните между Изпълнителната агенция по горите и ловните сдружения като процеса е почит завършил. След това би трябвало да се закупи някакъв софтуерен продукт. Каравасилев уточни, че по-сложно е стиковането между отделните институции.

"Изпълнителната агенция по горите имат вече изградена информационна система, а ние сме на етап влизане в тази тяхна система и стиковане на данните", посочи той.

Каравасилев коментира и нуждата от създаване на специализиран пазар за продукти от лова. Според него в бъдеще може да се говори за такъв пазар, както го има и във всички държави с утвърдена ловна култура.

"Всичко е въпрос на ясна законова уредба и законодателство. Ловците наистина консумират отстреляното, но понякога то е в повече от нуждите им. В Унгария например всеки ловец има право да задържи за себе си до 100 кг дивечово месо и всичко над това количество се продава, а и защо хора които не са ловци да не могат да консумират дивечово месо. Има не малко Държавни ловни стопанства в страната, в които отсрела на дивеч в много от случаите е само с цел придобиване на трофеи, а дивечовото месо остава в държавните стопанства", допълни той и поясни, че все още количеството на предлагане на такива продукти е много малко, за да се говори сериозно за пазар.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).