Голяма част от ловците одобрявали въвеждането на единен ловен билет
Голяма част от ловците одобряват въвеждането на единен ловен билет, каза Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарско сдружение "Лебед". По думите му с въвеждането му най-малкото ще се намали документацията, която е длъжен да носи сега със себе си един ловец. В момента по време на лов един ловец трябва да носи разрешително за ловно оръжие, членска карта на сдружението, удостоверение за подборен отстрел и ловен билет. Единният билет само в едно картонче би съдържал цялата информация за статута на ловеца.
Каравасилев е виждал руски, шведски, испански документи за лов, но и там нещата не са изчистени до край, тъй като законодателството е различно в отделните държави. Навсякъде въпроса е решен по различен начин и затова на Каравасилев му се струва, че за пръв път тук в България ще се случи нещо така иновативно.
По думите му самото въвеждане на единен ловен билет е сложно и сега се уеднаквяват данните между Изпълнителната агенция по горите и ловните сдружения като процеса е почит завършил. След това би трябвало да се закупи някакъв софтуерен продукт. Каравасилев уточни, че по-сложно е стиковането между отделните институции.
"Изпълнителната агенция по горите имат вече изградена информационна система, а ние сме на етап влизане в тази тяхна система и стиковане на данните", посочи той.
Каравасилев коментира и нуждата от създаване на специализиран пазар за продукти от лова. Според него в бъдеще може да се говори за такъв пазар, както го има и във всички държави с утвърдена ловна култура.
"Всичко е въпрос на ясна законова уредба и законодателство. Ловците наистина консумират отстреляното, но понякога то е в повече от нуждите им. В Унгария например всеки ловец има право да задържи за себе си до 100 кг дивечово месо и всичко над това количество се продава, а и защо хора които не са ловци да не могат да консумират дивечово месо. Има не малко Държавни ловни стопанства в страната, в които отсрела на дивеч в много от случаите е само с цел придобиване на трофеи, а дивечовото месо остава в държавните стопанства", допълни той и поясни, че все още количеството на предлагане на такива продукти е много малко, за да се говори сериозно за пазар.
Източник: Радио "Фокус"