Голям интерес към изложбата "Странджанска палитра"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:14 / 23.01.2012
547
Сред авторите, които участват в изложбата на Дружеството на бургаските художници от пленера "Странджанска палитра" има творби на автори от Финландия, Румъния, Албания, Черна гора, Италия, Сърбия, Румъния и разбира се от България.

Председателят на дружеството на бургаските художници Георги Динев каза, че всеки автор участвал в пленера в изложбата е представен с една творба. "Колекциите са на община Малко Търново и от дирекцията на парк "Странджа" като интересът към изложбата е много голям, тъй като картините рисувани на пленер са доста по-различни,от тези които се рисуват в ателиета. Има една по-различна магия, непосредственост на изразните средства, защото Странджа е магия, тя носи много тайни и по един или друг начин се отразява в картините на участниците",обясни Динев.

По думите му колкото и да е трудно да се опише една картина има разлика дали е на чужденец или на българин, участвал в пленера. Според него обикновено чужденците гледат външната част на нещата, впечатляват се от пейзажите, а българите са по-добре запознати и с фолклора, и с историята на Странджа.

"Ние знаем много повече за фолклора и за светилищата, и картините са по-задълбочени и проникновени с повече символика,самата естетика е по-дълбока", каза председателят на Дружеството на бургаските художници, който също е участвал в пленера. До 2 февруари, до когато е изложбата могат да бъдат видени платна на Крил Симеонов, Виолета Масларова, Георги Зайков,организатор на пленера проф. Божидар Бояджиев, Десислава Минчева, Иван Стратиев от Перник, Живко Мутавчиев, Димо Генов.

На 3 февруари в залата на галерията на Дружеството на бургаските художници на ул "Александровска 22" ще бъде открита още една сборна изложба от проведени пленери, която ще е само с българско участие.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).