Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Голям интерес към безплатните профилактични прегледи за рак на маточната шийка в УМБАЛ Бургас
© Burgas24.bg
Медицинският център на УМБАЛ Бургас – "Св. Николай Чудотворец" регистрира голям интерес към безплатните профилактични прегледи за рак на маточната шийка. За двете седмици от старта на кампанията през АГ-кабинета на центъра минаха 85 жени, а графикът на гинеколозите продължава да се запълва. Скрининговата програма е на Министерството на здравеопазването, осигурява безплатен гинекологичен преглед с изследване на цитонамазка. Прегледите са без направление, без потребителска такса и без значение дали жената е здравноосигурена. Единственото изискване по програмата към този момент е жените да са на възраст между 20 и 29 и между 40 и 49 години.

"Определено има интерес, графикът ми е пълен. Програмата е полезна, единственият минус е възрастовото ограничение, но така е спусната от МЗ, надяваме се, че това ограничение ще отпадне", коментира д-р Веселина Факалиева, акушер-гинеколог в МЦ "Св. Николай Чудотворец". Впечатлението й е, че преобладават жените от втората възрастова група – над 40. Повечето пациентки споделят, че ходят на гинеколог редовно, а сега се възползват от програмата, защото достъпът е лесен – не се изисква направление, а само записване на час.

Д-р Факалиева съветва жените да не пропускат възможност да се прегледат, защото в практиката си е виждала много случаи, при които ракът е открит късно. Пациентките, диагностицирани с инвазивна форма на заболяването, често биват подложени на агресивно хирургично лечение, включващо отстраняването на цялата матка, което прави невъзможно една бъдеща бременност. Затова целта е ракът да бъде открит и лекуван възможно най-рано, за да се запазят репродуктивните способности на жената. За двете седмици от старта на кампанията, вече са открити и заболявания. Включително и съмнения за HPV инфекция, която е основният причинител на рака на шийката на матката.

За да се възползвате от безплатните прегледи в МЦ "Св. Николай Чудотворец" е задължително записване на час на телефоните на регистратурата: 0879 545082, 056 816454 от 08.00-12.00 ч. Телефоните са активни само в делнични дни.

В програмата участват следните специалисти – акушер-гинеколози: д-р Татяна Габровска, д-р Йорданка Кирова, д-р Веселина Факалиева и д-р Добрин Иванов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: