Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Главният архитект: Длъжни сме да запазим най-стария бургаски храм за поколенията
Автор: Екип Burgas24.bg 16:28 / 06.04.2012Коментари (7)4126
© Burgas24.bg
Сградите, които са в съседство с изграждащият се в Бургас паркинг на площад "Св. Св. Кирил и Методий" се следят непрекъснато, каза главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. Има поставени марки, по които да се види има ли отклонения или движение.

"Колегите от строителство могат да дадат по-точна информация дали някъде има движение, но няма някакви драстични отклонения в конструкциите на сградите", каза арх. Илиева. Не са забелязани пукнатини и в училището, което е от другата страна на паркинга. Сградата му също се следи ежедневно. Веселина Илиева каза, че й е трудно да каже колко време ще продължи аварийното спасяване на сградата на църквата.

"Това са процеси, които не зависят от нас и не мога да кажа в какъв период ще бъдат изпълнени. Те са аварийни, така че в най-спешен порядък ще бъдат реализирани", каза Илиева.

Тя припомни, че първоначалното укрепване на сградата на храм "Св. Св. Кирил и Методий", след появата на пукнатините в края на миналата година и поставянето на микропилотите е заплатено от фирмата, която изгражда подземния паркинг. Ремонтните дейности се извършват от специализирана строителна фирма, която има опит във възстановяването паметници на културата.

"Работи в София, Варна и на много други места, така че не е случайна. Процесът е много специфичен технологично и не може да бъде изпълнен от всякоя фирма", каза главният архитект на Община Бургас. Тя каза, че са длъжни да запазят най-стария бургаски храм, за поколенията.

"Ние сме длъжни да го направим. Мерките по аварийното укрепване се съгласуват и с министерство на културата. Имаме проект, който е съгласуван с министерството за микропилотите, така както са изпълнени, така че заедно с колегите от инспектората и института за паметници на културата работим в посока наистина да запазим паметника, и да го възстановим в неговия автентичен вид", каза архитект Веселина Илиева.

Източник: Радио "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 41
18.09.2023 »
02.12.2016 »
16.11.2016 »
22.07.2016 »
21.07.2016 »
15.07.2016 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Храмът трябва да се запази като действащ храм, а не като паметник на културата! Кой им разреши да дълбаят толкова надълбоко, при положение че минава подпочвена река!!! КОЙ???
0
 
 
Идеята за построяване на православен храм на "Тройката" не е нова. През 1894 год. на общоградско събрание се решава да се издигне православен храм "Преображение Господне". Мястото е определено - срещу къщата на Ив. х.Петров. Даже сливенският митрополит Гервасий е поставил "каменен стълб кръст", като знак, който определя мястото на сградата. С протокол 21 от 23.06.1895 год. обаче църковното настоятелство определя мястото на храма да бъде на сегашния площад "Св.Св.Кирил и Методий". А сега на мястото на "стълб кръст" стои друга икона, на която се кланят други вярващи. Но това е животът... никога не е справедлив!
Aнонимен
на 08.04.2012 г.
0
 
 
Еми най доброто спасение за храма и града е сегашните му управленци да спрат да дават рушвети на прокуратурата за да им прикрива предишните престъпления? Като се отървем от тях ще се свършат и проблемите.
0
 
 
Ако това беше вярно, подземният паркинг въобще нямаше място на този малък площад. За съжаление храмът вече е безвъзвратно повреден.
Aнонимен
на 07.04.2012 г.
0
 
 
Сега е моментът да се повдигне една обществена дискусия за строителство на голям православен катедрален храм по подобие на "Св. Ал. Невски" в София и "Успение Богородично" във Варна. Най- подходящото място за това е площад Тройката. Целият площад е в окаяно състояние, огромната статуя на незнайния воин се извисява над града все едно че сме под окупация. Един основен ремонт на площада, който да обхване и парцела на бившия ГУМ, с: 1. построяване на подземен паркинг на няколко нива, свързан с паркинга пред Кирил и Методий; 2. премахване на на паметника и преместването му в музея на комунистическото изкуство 3. изграждане на катедрала на площада; 4. премахване на синята зона по околните улици (тъй като ще има достатъчно места под земята) и превръщането им в пешеходна зона ще дадат изцяло нов облик на града.
0
 
 
"Слабото място в конструкцията на постройката са основите, върху които лежат четирите пфайлера, носещи главния купол... тежестите, които падат върху всеки от тях, са тъй големи, че има опасност да се строши..." Това е част от рапорта от 27.02.1906 год. на архитект Карамалаков до Министерството на общите сгради за опасността храмът да се срути още преди да бъде завършен. Строителството на храма е спряно за близо 2 години. А всички тези проблеми е трябвало да се знаят...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: