Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гласуват стратегия за опазване сексуалното здраве на бургазлията
Автор: Екип Burgas24.bg 14:05 / 16.06.2011Коментари (0)372
© Burgas24.bg
Стратегия за развитие на дейности, свързани със сексуалното здраве на бургазлията и с превенцията и контрола на сексуално предаваните инфекции, ХИВ и СПИН предстои да бъде гласувана от Общинския съвет в Бургас. Това заяви д-р Ивайло Димитров, директор на Дирекция "Здравеопазване, превенции и спорт" в Общината.

"За първи път има ясна идея за превантивните програми, предвидени за следващите 5 години, което ще създаде яснота в работата на различните структури и организации, занимаващи се с превенцията на половопредаваните болести", добави той.

Д-р Димитров цитира изследване на Световната здравна организация, според което всеки човек по време на своя сексуален живот се е докосвал поне 2 пъти до половопредавани инфекции. Това важи и за българина, даже тук положението е малко по - тежко, тъй като не се включват статистиките за преждевременното прекъсване на бременността, както и проблемите с ромския етнос, коментира специалистът.

Целта на изготвената стратегия е да се запази ниско ниво на разпространение на полово предаваните инфекции, ХИВ и СПИН и да се намали рисковото поведение в самите общности и рисковите групи.

Ще се работи с младите хора в училищна и особено с тези в извънучилищната среда; с ромския етнос; с мъжете правещи секс с мъже; с жените, които предоставят сексуални услуги срещу заплащане; със затворниците и с тези, които вече имат проблеми със самите болести, особено с ХИВ и СПИН.

"Бургас е лидер в превантивните програми в тази насока, въпреки всичко от началото на годината има нови 8 човека, регистрирани като ХИВ - позитивни", каза д-р Ивайло Димитров. В България 1338 са официално регистрираните носители на вируса, а предполагаемите са още 3000 човека. Ще се работи с тези хора, защото те с рисковото си поведение могат да застрашат не само собственото си здраве, но и това на много други, допълни той.

Около 100 хил. лв. на година да бъдат отделяни от общинския бюджет, предвижда стратегията. "Хората биха казали, че в условията на криза всеки лев е важен, но всеки лев вложен в превенция, спестява 5 лв. директни разходи за терапия и много пари за други социални щети. Бих искал общинските съветници да подкрепят идеята и при гласуване на бюджетите за следващи години да не се "стискат", защото реално погледнато това са пари за укрепване здравето на бургазлията. По национални стандарти в България годишно са необходими около 18 - 20 млн. лв. за превенция на такива болести, а ние се опитваме да бъдем адекватни", коментира директорът на Дирекция "Здравеопазване и превенции" към Община Бургас.

Предстои стратегията да бъде обществено обсъдена, преди да бъде гласувана на следващата сесия на Общинския съвет.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: