Гларусите пак влизат в Общинския съвет на Бургас

Автор: Иван Сотиров
Коментари (9)
17:10 / 23.08.2024
7917
Администрацията на община Бургас да изготви доклад-оценка за популацията на гларусите в града ни и приложи мерки за ограничаване на проблемите, които тя създава. За това да се предвиди сумата от 35 000 лв. от следващия бюджет на Община Бургас. Това предлагат общински съветници, видя Burgas24.bg.

Те припомнят, че през предходния мандат Общински съвет Бургас бе създадена временна комисия, която имаше за цел да изготви мониторинг за оценка на проблема за ограничаване популацията на гларусите, в Община Бургас. Комисията проведе няколко заседания при засилен интерес  както от страна на граждани, така и на представители от неправителствения сектор, специалисти, експерти, институции и организации, имащи отношение по темата.

В хода на заседанията на комисията са се изразили различни мнения, разгледани са множество казуси и нормативни документи. Споделен е полезен опит в това отношение от представители на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД летище "Бургас“, които срещат много сериозен проблем в гарантиране безопасността на излитащи и кацащи самолети, а причина за това са птиците и в болшинството от случаите жълтокраката чайка.  След проведените дебати  комисията излезе с решение да се изготви оценка на популацията на гларусите на територията на гр. Бургас.

Гларусът е всеяден, не е защитен вид и като такъв над неговата популация не се извършва пряк мониторинг. Видът е с дълъг живот (до 25 години), а при отсъствието на лимитиращи фактори възрастните могат да достигнат възраст над 30 години, като се размножават редовно всяка година. В резултат на това, гларусите могат да издържат на продължителни периоди с нисък размножителен успех, без да претърпят значителен демографски срив.

В градска среда те нямат естествен враг и естествената смъртност при възрастните е под 10% (т.е. повече от 90% от възрастните оцеляват всяка година). Гларусите се адаптират към различни условия. При наличието на обилни източници на храна, размножаващите се двойки могат да отгледат по-висок брой малки, младите птици да достигнат полова зрелост на по-ранна възраст (3 години вместо 4-5 г.) и да увеличат нивото си на оцеляемост. Това води до значително увеличение на възпроизводствените възможности, последвано от значителен демографски растеж.

Няколко основни проблема се свързват с присъствието на гларуси в града – шум, екскременти, агресивно поведение, висок риск от сблъсък на самолети с техния вид, риск от пренос на болести.

"Концентрацията на многобройни екземпляри на територията на Бургас създава впечатлението, че популацията им последните години е нараснала и най-вероятно е така, но до момента не е изготвян официален доклад от експерти и специалисти в тази област, който да установи  това.

Има необходимост от изготвяне на официален документ, който да направи оценка на популацията на гларусите в Бургас и предложи мерки за ограничаване на проблемите, които тя създава“, се посочва в докладната записка на съветниците от КОД- БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД.

Виж коментарите (9)

Още по темата (6):
30.08.2024 Битката с гларусите в Бургас започва с преброяването им
30.06.2022 Бургазлия: Гларус – камикадзе ръфа малко коте на оживен булевард, за малко да стане инцидент!
20.06.2022 Прегладнял гларус обядва с малко котенце!
17.05.2022 Гларусите влязоха в Общинския съвет, настана голяма врява
04.05.2022 И Бургас обявява война на летящите крадци на странджанки!
12.04.2022 Морски град обявява война на гларусите?
Още новини от Новини от Бургас:
Апартамент горя в Бургас
Питбул разкъса пинчер в Бургас! Стопанинът на голямото куче не тр...
Внимание! Некоректни компаньонки шетат из Бургас!
Грижовен градинар тори старателно канабис до Солниците в Бургас
Затварят част от ул. "Св. Патриарх Евтимий"
"Възраждане" представи водачите си на листи на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).