Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гларусите пак влизат в Общинския съвет на Бургас
Автор: Иван Сотиров 17:10 / 23.08.2024Коментари (9)7879
© Burgas24.bg
Администрацията на община Бургас да изготви доклад-оценка за популацията на гларусите в града ни и приложи мерки за ограничаване на проблемите, които тя създава. За това да се предвиди сумата от 35 000 лв. от следващия бюджет на Община Бургас. Това предлагат общински съветници, видя Burgas24.bg.

Те припомнят, че през предходния мандат Общински съвет Бургас бе създадена временна комисия, която имаше за цел да изготви мониторинг за оценка на проблема за ограничаване популацията на гларусите, в Община Бургас. Комисията проведе няколко заседания при засилен интерес  както от страна на граждани, така и на представители от неправителствения сектор, специалисти, експерти, институции и организации, имащи отношение по темата.

В хода на заседанията на комисията са се изразили различни мнения, разгледани са множество казуси и нормативни документи. Споделен е полезен опит в това отношение от представители на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД летище "Бургас“, които срещат много сериозен проблем в гарантиране безопасността на излитащи и кацащи самолети, а причина за това са птиците и в болшинството от случаите жълтокраката чайка.  След проведените дебати  комисията излезе с решение да се изготви оценка на популацията на гларусите на територията на гр. Бургас.

Гларусът е всеяден, не е защитен вид и като такъв над неговата популация не се извършва пряк мониторинг. Видът е с дълъг живот (до 25 години), а при отсъствието на лимитиращи фактори възрастните могат да достигнат възраст над 30 години, като се размножават редовно всяка година. В резултат на това, гларусите могат да издържат на продължителни периоди с нисък размножителен успех, без да претърпят значителен демографски срив.

В градска среда те нямат естествен враг и естествената смъртност при възрастните е под 10% (т.е. повече от 90% от възрастните оцеляват всяка година). Гларусите се адаптират към различни условия. При наличието на обилни източници на храна, размножаващите се двойки могат да отгледат по-висок брой малки, младите птици да достигнат полова зрелост на по-ранна възраст (3 години вместо 4-5 г.) и да увеличат нивото си на оцеляемост. Това води до значително увеличение на възпроизводствените възможности, последвано от значителен демографски растеж.

Няколко основни проблема се свързват с присъствието на гларуси в града – шум, екскременти, агресивно поведение, висок риск от сблъсък на самолети с техния вид, риск от пренос на болести.

"Концентрацията на многобройни екземпляри на територията на Бургас създава впечатлението, че популацията им последните години е нараснала и най-вероятно е така, но до момента не е изготвян официален доклад от експерти и специалисти в тази област, който да установи  това.

Има необходимост от изготвяне на официален документ, който да направи оценка на популацията на гларусите в Бургас и предложи мерки за ограничаване на проблемите, които тя създава“, се посочва в докладната записка на съветниците от КОД- БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД.



Още по темата: общо новини по темата: 6
30.08.2024 »
30.06.2022 »
20.06.2022 »
17.05.2022 »
04.05.2022 »
12.04.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.08.2024 г.
0
 
 
При това състояние на града,нищо не му е наред,чака ни и воден режим за капак,да се занимават с гларусите не ги ли е срам или съвсем ни взеха за балами,затова хората масово не гласуват,да ги избираме не да решават проблемите на града а да си измислят проблеми с гларусите,бръмбарите се ги представители на фауната.
Aнонимен
на 25.08.2024 г.
0
 
 
Аз съм точно кореняк бургазлия и не си представям Бургас без гларусите,не са се увеличили изобщо,естествения подбор работи,който не му харесва Бургас със гларуси никой не го кара да идва,бургазлии се разбираме идеално с гларусите.
Aнонимен
на 25.08.2024 г.
0
 
 
Колко поразии направиха на града управниците му ,нямат спирка.
Aнонимен
на 25.08.2024 г.
0
 
 
35000 лева? Чудят се за какво да харчат общите ни "общински" пари. Като искате намаляне на популацията им (не знам кореняк бургазлия на който да му пречат гларусите), съберете бургаските топ-готвачи и да ви измислят вкусна рецепта с месо от гларуси. Преди време рапаните ви бяха проблем, но като се появиха рецепти, сега ги търсите. Абе напълни се Общината с диви странджански екземпляри...
Aнонимен
на 24.08.2024 г.
0
 
 
Решиха всички проблеми в града, почнахме птиците.Гларусите не ловували риба,то няма,цял град си хвърля мръсотиите в морето,няма една пречиствателна станция като хората и само ни повтарят колко чиста била водата,оня ден на северния плаж морето беше изхвърлило труп на куче,не влизам повече вътре.Язовир Камчия го изпразниха вецовете на гларусите и заради тях ни чака воден режим,от сушата било ама язовир Искър е пълен там суша няма.Нека се занимават с гларусите и има да чакат да им гласуваме на следващите избори,ще видят общински съвет през крив макарон.
Aнонимен
на 24.08.2024 г.
0
 
 
Бургазлии не се оплакваме от гларусите,оплакват се прииждащите ,решили че ще са по граждани и от гражданите,плюят и храчат навсякъде.И аз не мисля,че диво животно или птица може да живее максимално,и хората ако не се лекуваме и сме подложени на глад,болести и ако не сме в комфортна за нас среда няма да доживеем не максимална а дори средна продължителност на живот. Така,че вместо да се занимават с птици чиито естествено обитание е морския бряг,и с масовото строителство отнемаме ,"територия"на птиците,общинарите да решават реалните проблеми на града а такива има много,и наистина Бургас е най- мръсния морски град.
Aнонимен
на 24.08.2024 г.
0
 
 
Кажете ми как гларус ще живее 35 години в природата като нямат храна, никой не ги лекува като домашните животни,в Бургас е пълно с трупове на гларуси,точно сега виждам един на тревата под терасата, повечето измират от глад и болести още като малки.Да не говорим колко са блъснати от коли или убити.Гларусите ли си хвърлят отпадъците през терасите,гларусите ли ровят вадят от затворените контейнери боклуци и ги разхвърлят,гларусите ли си хвърлят тоалетните чинии и е торби до казаните.Какви мерки ще вземе общинския съвет срещу маргиналните и селяндурите,които правят това.Елате в момента да видите контейнерите за смет пред 27бл.в жк.Зорница каква кочина е но не от гларусите.Гларусите ли с багери и заличават една от емблемите на Бургас-солниците,където в момента гнезди розовото фламинго.Посочете по-мръсен морски град от Бургас,гларуси има и в Поморие и Созопол но няма такава мръсотия.Общинските съветници искат да"премахнат"гларусите и да докарат петлите на майките си от селата.Забеляза ли ли сте как се радват чуждите туристи на гларусите.Как може да пишете че дива птица няма естествени врагове в градска среда най-големия враге човека,а общинските съветници дойдоха от селата където са отстрелвани врабчета с прашки и сега са се преценили в гларусите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: