ГЕРБ с нови предложения за промяна на такса смет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:05 / 19.10.2011
1680
Кандидатите за общински съветници на ГЕРБ са готови с проект за справедливо начисляване на такса смет, която да е приемлива за бизнеса и едновременно с това да носи приходи в общинския бюджет. От клуба на "Предприемача" към ГЕРБ Бургас инициираха работна среща за обсъждане на предложенията за промяна на такса смет с представители на бизнеса и професионалните гилдии, сред които хотелиери, ресторантьори, винопроизводители, хлебопроизводители, организации, работещи в сферата на здравеопазването, промишлеността и недвижимите имоти. От страна на ГЕРБ участие в срещата взеха кандидатът за кмет на община Бургас - Димитър Николов, и кандидатите за общински съветници - Диана Йорданова, Весела Атанасова, Илияна Гъбева и Николай Иванов.

ГЕРБ ще предложат юридическите лица да не заплащат такса смет за обекти, в които не извършват производствена или търговска дейност. Това ще се случи обаче с катeгоричното условие, че ако при проверка на обекта се установи, че той развива дейност, ще му бъде наложена санкция в петкратен размер на таксата смет, която би следвало да плати, ако осъществява такава. По досега действащата Наредба за местни данъци и такси от задължението да заплащат такса смет могат да се освободят само физически лица, които не използват даден жилищен обект.

Друго предложение, което обсъдиха присъстващите е къщите за гости и местата за настаняване на туристи да плащат такса смет, съобразена със сезонната заетост на обектите. Таксата ще се регламентира на летен и зимен сезон, като през лятото тя ще е по-висока, а през зимата по-ниска.

Кандидатите за съветници на ГЕРБ ще предложат и преференции за фирмите, които използват биоразградими материали. С тази мярка те ще бъдат мотивирани да следват линия на екологична политика, която е приоритет и на Община Бургас. Още една стъпка в тази посока е предложението да се поставят контейнери за разделно събиране на отпадъци в близост до заведенията за хранене.

По време на срещата представителите на здравни заведения споделиха, че таксите, които плащат за изхвърляне на специфични отпадъци, каквито са медицинските, са прекалено високи.

В отговор Димитър Николов заяви, че в средата на 2011 година с пускане в експлоатация на новото регионално депо проблемът им ще бъде решен, тъй като по проект в него е заложено изграждане на специална инсталация за сепариране на такъв тип отпадък, което ще намали драстично разходите на болничните заведения на територията на община Бургас.
"За нас бе изключително важно да чуем предложенията за промяна на такса смет от заинтересованите страни, каквито са представителите на бизнеса и професионалните гилдии. Поехме ангажимент преди да внесем докладната за гласуване в общинския съвет да я обсъдим с тях още веднъж. Оставаме отворени за още предложения, които да направят такса смет по-справедлива", коментира Диана Йорданова - кандидат за общински съветник на ГЕРБ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (339):
11.05.2012 Жителите на Дебелт ще избират кмет в неделя
17.02.2012 Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е платил предизборен клип с общински средства
28.11.2011 Бургаският административен съд касира изборите в с. Дебелт
10.11.2011 След жалба броят созополските бюлетини в Административен съд - Бургас
07.11.2011 БСП обжалва изборните резултати в село Рудник
04.11.2011 Бургаски адвокат: Изборите бяха пълен хаос
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).