ГЕРБ: Искаме спешни промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:45 / 14.10.2008
575
99% от проблемите на рибарите са свързани с нормативната база, смятат от ГЕРБ Бургас. Затова политическата партия започва да "кове" промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Предложенията ще бъдат изпратени до Народното събрание, министър- председателя и различните министерства. ГЕРБ са притеснени, че 18 млн. евро, предвидени за рибарския сектор по оперативна програма на ЕС, ще бъдат безвъзвратно изгубени. От това потърпевши ще бъдат една голяма част от жителите на Бургаска област. Много от хората по морето се препитават основно с улов на риба.

"Губим пари и ще продължим да губим абсолютно всички средства по европрограмите за рибарство заради правни неясноти", казаха рибари на среща с представители на ГЕРБ. Областният председател Димитър Бойчев сформира група от юристи, които ще работят заедно с представители на рибарските сдружения. "След като държавата абдикира от задълженията си, трябва някой да помогне на тези хора и поминъкът им да бъде спасен", обясни Бойчев.

Българският закон за рибарството и аквакултурите е преписван от някой европейски подобен нормативен документ без да е съобразен с нуждите и особеностите на отрасъла рибарство в България, смятат от ГЕРБ. Сроковете за европейската програма изтичат, а още няма лицензирано рибно пристанище на българското Черноморие.

Малките пристанища все още нямат ясен статут. В Бургас например те не са прехвърлени на общината. В същото време Министерствата не разполагат с достатъчно квалифицирани кадри, които да подготвят рибарите да кандидатстват за пари от ЕС.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).