ГЕРБ: Бургазлии заслужават качествено здравеопазване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:43 / 22.10.2008
871
ГЕРБ Бургас настоява за смяна на борда на директорите на МБАЛ- Бургас. Многопрофилната болница за активно лечение не може да изпълнява основните си функции поради липса на специалисти. Медицинският персонал работи за унизително ниски заплати. Една санитарка получава 194 лева на месец, а възнаграждението на лекарите е между 400 и 420 лева, сигнализираха служители в офиса на ПП ГЕРБ. Водещите специалисти напускат или биват съкратени. Няма съдов хирург, гръден хирург, пластичен хирург и други. От 12 щатни реаниматори са останали само 6 на работа.

Най-голямото болнично заведение в областта е изправено пред колапс. Сменят дограмата на прозорците, но в медицинска техника не е инвестирано от 20 години. Липсва елементарен инструментариум, няма дори конци и игли в операционните зали. Само един рентгенов апарат обслужва всички отделения, затова операциите се извършват на изчакване. Пациентите като видят хаоса масово бягат и търсят услугите на частните клиники.

"До тук се стигна заради лошо управление на болничното заведение", заключи областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев. Според него е недопустимо пациенти със сърдечносъдови и мозъчни заболявания да пътуват ежедневно до София, за да ползват услугите на лекари, които трябва да има в бургаската болница. От действията на ръководството личи, че най- голямата болница в областта умишлено е водена към фалит. Не е ясно какви интереси стоят зад това.

Основен акционер в МБАЛ с 51% е държавата, останалите 49% са разпределени между всички общини в областта, като 24,33 % от тях са на Община Бургас. Общинската администрация обаче няма допуснат представител в борда на директорите. Така с данъците на бургазлии се разпореждат политически назначени лица, а не опитни мениджъри. Още преди две години прокуристът на МБАЛ- Бургас, д-р Боян Будаков, тръбеше за новата оздравителна програма на лечебното заведение. До този момент обаче сме свидетели на умишлено водене до фалит на най- голямата болница в областта. Медиците не са мотивирани да работят.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
04.11.2008 Десетки бургазлии се оплакват на ГЕРБ от състоянието на МБАЛ
23.10.2008 Общинският съвет иска оставката на Станишев
23.10.2008 Директора на МБАЛ: ГЕРБ води черен ПР на наш гръб
23.10.2008 Началникът на борда на МБАЛ- Бургас е подал оставка
13.10.2008 Лекарите в Бургас масово напускат
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).