Фотоизложба на музея в Царево гостува за празника на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:20 / 30.11.2010
647
На 02.12.2010 г. от 18 часа в Младежкия културен център ще бъде бургаската премиера на фотоизложбата "Пътуване към корените".

Тя бе наредена за първи път в Царево точно преди година, след като кметът Петко Арнаудов и четирима бургаски фотожурналисти се завърнаха от тридневно "пътуване към корените"- посещение на някогашните села и градчета в днешна Турция, обитавани от жителите на черноморските общини преди насилственото им прогонване след Междусъюзническата война през 1913 година.

По-голямата част от жителите на община Царево и още хиляди други от Бургаска област са свързани с Одринска Тракия, аз съм един от тях и затова съм убеден, че всеки от нас би искал да знае как изглеждат някогашните български села. Искаме да подарим на гражданите на Бургас това вълнуващо преживяване в навечерието на Никулден- един от най-хубавите християнски празници и ден на Бургас , каза кметът Арнаудов.

Бургазлии, значителна част от които също са наследници на бежанци от Одринска Тракия, ще имат възможността да видят вълнуващото фотопоклонение по родните места. Фотосите са направени по маршрута село Яна/днешно Кайнарджа/-град Бунархисар/днешен Пинархисар/-село Урумбеглий/днес Ислямбейли/-село Сереген-село Пенека/сега Кьомуркьой/-град Мидия/сега Каиккьой/-село Ятрос/днешен Казълагач/-Малък Самоков/сега град Демиркьой/-село Труля-село Маглавит/днес Гьокая/-село Камила/Егитбаши/-село Сарпач/сега Сарпдере/-село Паспалово/днес Армутверен/-село Велика/днешен Балабан/.

Изложбата е дело на фоторепортерите Елена Фотева-"24 часа", Борислав Пенков -"Черноморски фар" и "Фактор", Румен Раканов - "Булфото" и Веселина Раканова- вестник "Компас".Гостуването на експозицията е символичен подарък от Петко Арнаудов за колегата му Димитър Николов по случай празника на Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).