Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Форум за устойчиво енергийно развитие се проведе в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:22 / 23.09.2009Коментари (0)795
Община Бургас и Сдружение на Общините от Югоизточен регион проведоха днес /23 септември/ форум на тема „Устойчива енергия - местни власти и партньори в отговор на предизвикателствата". Събитието е включено в ежегодната „Седмица на екологията" и инициативата „Дни на енергията в Югоизточен район в България", част от Европейската седмица на регионите и градовете „Отворени дни".

Това е второ поредно представяне на Общините от Югоизточен регион в рамките на най-голямото събитие в Европа, чиито акцент тази година е поставен върху ролята на местните власти в борбата с изменението на климата.

Форумът откри зам.-кметът по евроинтеграция и екология на Община Бургас Атанаска Николова, която представи инициативите и проектите, реализирани на територията на общината в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Тя припомни, че кметът на Бургас Димитър Николов беше един от първите европейски кметове, които в началото на годината в Брюксел подписа Ковенант на кметовете за общи действия в сферата на енергийната ефективност. Тогава 161 градоначалника се ангажираха до 2020 г. да се редуцират вредните емисии на въглероден двуокис с 20 %, да се произвежда 20 % от енергията с възобновяеми източници и да се увеличи енергийната ефективност също с 20 %.

Зам.-кметът Атанаска Николова сподели, че създадения миналата седмица Консултативен съвет за устойчиво енергийно развитие, който цели да разработи дългосрочна енергийна стратегия на община Бургас /2010-2020 г./ е важна стъпка в изпълнението на поетия от Бургас ангажимент.

Сред мерките за енергийна ефективност, които Община Бургас прилага, Атанаска Николова спомена трите блока в града, изцяло санирани по проекта на ПРООН и МРРБ „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", довели до намаляване с 60 % на ползваната енергия от 42 домакинства, проектите на Община Бургас за образователна и културна инфраструктура, обхващащи 5 училища, 1 детска градина и 3 значими за града сгради - Младежкия културен дом, Казиното и „Охлюва".

Зам.-кметът Атанаска Николова разказа още за проектите на Община Бургас, свързани с модернизацията на транспорта - закупуването на 10 автобуса, използващи екологично и икономически по-ефективния метан и програмата „Джаспърс", която ще подмени автопарка в града и ще подобри пътната инфраструктура и ще изгради велоалеи.

„Обществените кампании като традиционната „Седмица на екологията", която в момента провеждаме, Международния ден на земята, Деня на околната среда, които провеждаме съвместно с НПО, учебни заведения и бизнеса, също са важна предпоставка в тази насока", допълни зам.-кметът Атанаска Николова. Тя спомена за велошествието и Деня без автомобил, с което започна тазгодишната инициатива, както и 2 мобилни демонстрационни зали, позиционирани пред х-л „България", които ще запознават нагледно и по достъпен начин гражданите с възможностите за пестене на енергия и използване на възобновяеми енергийни източници в бита.

Други конкретни мерки за енергийна ефективност са свързани с участието на Община Бургас в международните проекти „Устойчиви сега" и „Развитие на европейските минни райони", който цели използването на водите в изоставени мини за отопление и охлаждане на сгради.

По време на форума стана ясно, че Община Бургас си взаимодейства и с бизнеса в няколко енергийноефективни проекти - поставяне на автономно улично осветление в кв. Сарафово, ползващо слънчева енергия, изграждане на ветроенергийни и слънчевоенергийни централи в гр. Българово, за които вече има интерес от няколко инвеститора и др.

Опитът и добрите практики на членовете в Сдружението на общините в Югоизточен регион бе представен на форума от Надя Данкинова - зам.-кмет в Община Ямбол, Иван Димитров и Христо Георгиев от Община Сливен, Стоян Тодоров - гл.секретар на Агенцията за енергийна ефективност и Олег Стоилов - директор на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

Форумът бе придружен от тематично изложение, показващо технологии за пестене на енергия и използване на възобновяемите енергийни източници.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: