Фолк дива фаворит за “Бургас и морето”

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:25 / 06.07.2009
1024
Отново се развихриха страсти и скандали около конкурса "Бургас и морето", който трябва да се проведе на 1 и 2 август. Особено след като Джина Стоева, един от символите на чалгата, стигна до финала на тазгодишното издание на надпреварата за българска забавна песен. Сблъсъкът между двата жанра е с циклична тенденция в историята на фестивала. През лятото на 2007-а епичните битки се завъртяха около победителя Найден Милков, който, освен че е познат предимно с фолк изявите си с Тони Дачева, на всичкото отгоре бе и бургаски общински съветник. А както е известно, кметството е организатор на събитието. На миналогодишното издание пък в журито фигурираше друга странна птица без трайни и еднопосочни изяви в определен бранш - пеещата писателка и манекенка Ваня Щерева. Дамата нагло отсвири песента, изпълнена от Петя Буюклиева, и писа единица на автора й - класика Тончо Русев.

Сега журито в състав Стефан Димитров - председател, и членове Тома Спростанов, Орлин Горанов, Орлин Павлов, Тони Димчева, Ваньо Вълчев, Иван Кожухаров, Весела Йорданова и Михаил Куцев изслуша 62-те подадени песни и класира своите фаворити след 6-часово мъдруване. От участие бе отрязан любимецът на масовата публика Панайот Панайотов, който бе подал две песни за предварителната селекция, но и двете останаха под чертата. Горкият Панчо има горчивия опит и от миналата година.

Тогава той не беше поканен в Летния театър да представи вечния си хит "Момчето, което говори с морето" на галавечер за победителите през годините. Вместо него шлагерът бе представен от дебютанти. "Явно мелодичните парчета вече не са желани в Бургас", коментират възмутени почитатели на българския Том Джоунс.
Най-малко точки събраха тази година и рокаджиите от култовата група "Сигнал" и ветеранката Маргарита Хранова. "Конкурсът е песенен, а не изпълнителски", контрират от журито. Джина Стоева всъщност се промъкнала с парче на Герасим - композиторът на хита "Ветрове", изпят от Лили Иванова.

Ивайло Вълчев е сценарист на "Бургас и морето 2009". Основен поръчител и изпълнител пак си е община Бургас, а не миналогодишното недоразумение Нико Тупарев, който може да е страхотен тв продуцент, но няма отношение към местните традиции. На последния по изключение бе възложена поръчката предходната година, когато фестивалът бе поел някаква арт линия, лансираща "модерно" звучене. Отделените средства от бюджета на общината за конкурса са 230 000 лв., с 20 000 лв. по-малко оттогава. Песните победителки и този път ще се определят съвместно от вота на жури и публика.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).