Фелдшер: Ние не сме нито лекари, нито сестри, но ни ползват за всичко

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:52 / 12.04.2010
27080
Хаджер Якуб е една от последните фелдшери, която е завършила Mедицинския колеж в Бургас през 1999 година. "Завършихме висше образование първа степен, като специалисти медицински фелдшери. От първи декември 1999 година работя в центъра за Спешна помощ", каза Якуб. На въпрос какво представлява тяхната професия, Хаджер казва, че именно те се отзовават на тежките случаи като инфаркти, инсулти, тежко болни, пострадали от катастрофи и след това след като окажат първа помощ водят пациентите до Спешния център.

"Не сме лекари, не сме и сестри, а разликата която получаваме в заплатите е 10-15 лева. Обидени сме, че нямаме статут. Няма право да изписваме лекарства, а всъщност вършим специализирана и специфична медицинска дейност. Нямаме никакви права. Имаме много задължения, като оказване на първа медицинска помощ. Нямаме статут, нямаме длъжностна характеристика и дефакто ни използват за всичко, каза Хаджер Якуб.

Упражняващите професията фелдшер се чувстват обидени от ситуацията, защото освен че не са признати като професия, заплащането им също не е високо. В момента малко по- високо от това на медицинските сестри, но твърдят че не намират разбиране в тяхната организация тъй като исканията им са различни. Основната месечна заплата на един фелдшер в Бургаско е от 500 до 520 лева в зависимост от това, къде работят.

Нощният труд се заплаща по 50 стотинки на час общо средствата за храна месечно са 24,90 лева, а на месец им се полагат 1,15 лева за ободряващи напитки. Обикновено при повикване на спешни случаи пътуват сами с шофьора на линейката. Сами пренасят пациентите, които са в тежко състояние. Сблъскват се с различни ситуации, а понякога попадат и на агресивни пациенти или обидени такива, които е трябвало да чакат дълго.

През лятото за седем часов работен ден сме имали на екип по 15 повиквания и няма как да успеем навреме със задръстванията, липсата на места за паркирани, а гражданите си изкарват всичко на нас, каза Хаджер Якуб, която работи в Центъра за спешна помощ в Бургас.

За това какво е отношението към професията фелдшер си личи и от факта, къде точно се намират те. В Бургас те са в приземния етаж в един голям коридор заедно с шофьорите на линейки. В центъра за спешна помощ има пет линейки, две от тях се обслужват от лекар с медицинска сестра, а три от фелдшери. Фелдшерите пътуват сами и сами се правят със възникналите ситуации. В Центъра за спешна помощ в Бургас работят 18 фелдшера. Във всеки филиал в общинските центрове са двама, а в Приморско един. Според работещите техния брой е недостатъчен да обслужат цялата област.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
12.04.2010 Фелдшерите в Бургас също на символичен протест
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).