Епидемиолози: Грипът ще подрани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:12 / 19.09.2009
573
Октомври и ноември са най-подходящият период за ваксинация срещу грип, съобщиха епидемиолози. Те предупредиха, че през т.г. се очаква сезонната епидемия да подрани и да бъде усложнена от успоредното разпространение на свински грип.

В аптечните складове разполагат вече с актуализирани ваксини за сезон 2009/2010 г. - холандската инфлувак и френската ваксигрип.

Те не предпазват от свински грип, но с тяхна помощ организмът понася доста по-леко атаките на останалите вируси. Препоръчват се най-вече за рисковите групи - хора над 65-годишна възраст, хроничноболни деца и възрастни, медицински персонал, работещи в градския транспорт, заведенията за обществено хранене, служители в МВР и др.

Проверката в няколко варненски аптеки показа, че те не разполагат в момента с новите ваксини, но са в процес на заявяване на количества. Очаква се цената на доза инфлувак да е в рамките на 11 - 12 лв., на ваксигрип - с 1,50 - 2 лв. повече.

По честота и брой на заболяванията грипът и сезонните инфекции заемат първо място в света и обхващат 95% от всички видове зарази. Грипният вирус се предава най-вече по въздушно-капков път. Най-често заболяването започва внезапно с втрисане, главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, тежест, болки в очите. Температурата още от първия ден се повишава и достига 38 - 39°С. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2 - 4 дни, заболяването - 5 до 10 дни.

Изчисленията сочат, че индиректните и директните разходи за лечение на симптомите и усложненията са значителни. От друга страна здравословните проблеми на служителите водят до нарастване на разходите за социално осигуряване и за заплати, което намалява конкурентоспособността на международните пазари. Така мащабът на икономическите загуби, които нанасят грипът и другите респираторни заболявания, могат да се сравнят само със загубите, причинени от сърдечносъдовите заболявания и злокачествените тумори.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).