Експерти към БАН опръстеняват гларусите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:00 / 17.06.2013
828
Експерти от Бургас за първи път опръстениха гларуси, гнездящи върху сградата на Общината в гр. Русе. Екип специалисти от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките и природозащитници, поставиха цветни пръстени на новоизлюпеното поколение птици. Това се прави с цел събиране на повече информация за българската популация на вида. "Акцията е първа по рода си в крайдунавския град, но ние имаме вече 10-годишен опит в опръстеняването на гларуси на о-в Св.Иван, край Созопол" - казаха експертите от БАН.

Опръстеняването е един от начините да се получи информация за живота на птиците. Тази техника се прилага от началото на 20-ти век и представлява поставяне на пръстен с номер на крачето на уловената птица. По-късно, ако птицата бъде уловена от други орнитолози, или номерът на пръстена се идентифицира чрез наблюдение през оптика, информацията се предава на центровете за научни изследвания. По този начин могат да бъдат определени пътят, средната продължителност на живот, промените в теглото на индивидите.

Опръстеняването на птиците позволява също така да се установят и миграционните пътища на повечето видове. Акцията бе осъществена благодарение на Община Русе и орнитолозите се надяват тя да прерасне в ежегодна практика.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).